Зеленський про Запорізьку АЕС: Ситуація залишається дуже ризикованою і небезпечною

Ситуація на Запорізькій АЕС залишається дуже ризикованою, небезпечною, а російські військові мають вийти з її території. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський 26 серпня у відеозверненні.

"Нашим атомникам, усім фахівцям енергетичної галузі вдається оберігати Запорізьку атомну станцію від найгіршого сценарію, який постійно провокують російські сили. Наразі станцію вдалося підімкнути до мережі. Вітаю. Вона виробляє енергію для України. Хочу підкреслити, що ситуація залишається дуже ризикованою, небезпечною. Будь-яке повторення вчорашніх подій, тобто будь-яке відключення станції від мережі, будь-які дії Росії, які можуть спровокувати відключення реакторів, знову поставлять станцію за крок від катастрофи. Тому так важливо, щоб місія МАГАТЕ прибула на станцію якнайшвидше й допомогла тримати АЕС під українським контролем у постійному режимі. Тому так важливо, щоб російські війська вийшли зі станції та сусідніх районів і щоб зникла загроза обстрілів самої станції чи ліній електропередачі з неї", - заявив Голова держави.

 


Він підкреслив, що українські дипломати й наші партнери продовжують у щоденному режимі боротися за безпеку для ЗАЕС.  

Також він подякував всім тим, хто мобілізує реакцію світу на російський радіаційний шантаж.  

"Всім нашим атомникам – ви молодці, ви крути! Усім нашим енергетикам – ви міцні – чия професійність зараз у прямому сенсі слова рятує і Україну, і Європу, коли вони долають наслідки російського терору на станції!", - заявив Президент.

Раніше радниця міністра енергетики України Лана Зеркаль заявила, що візит місії Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на Запорізьку АЕС запланований на наступний тиждень.

Як повідомлялося раніше, станом на ранок 26 серпня всі енергоблоки Запорізької АЕС були відключені від енергомережі. Пізніше, ввечері 26 серпня, у "Енергоатомі" заявили, що на Запорізькій АЕС до мережі підключили другий енергоблок.

Із 4 березня Запорізька АЕС перебуває під контролем російських військових. Відтоді окупанти розміщують там військову техніку та боєприпаси. Починаючи з 5 серпня, росіяни регулярно обстрілюють територію ЗАЕС. Через ворожі ракетні обстріли було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо сховища відпрацьованого палива ЗАЕС. ЄС та 42 країни закликали росію негайно вивести свої війська із Запорізької АЕС і всієї території України.

 

На базі Енергоатома було створено кризовий штаб, куди увійшли представники різних міністерств, структур та відомств, які можуть бути задіяні у разі виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної із ЗАЕС.

Статті

Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Всі статті