У Молдові депутат партії президента запропонував демілітаризувати Придністров'я за допомогою України й НАТО

Депутат президентської партії Молдови "Дія та солідарність" Оазу Нантой вважає, що питання Придністров'я потрібно вирішувати за сприяння України та НАТО. Про це повідомляє молдавська газета NewsMaker, - пише "Фокус".

Кишинів має вирішити придністровський конфлікт шляхом не діалогу з Тирасполем, а за допомогою України й Альянсу. На думку Нантоя, режим у Тирасполі не має права на існування.

"Я не вважаю, що так званий придністровський конфлікт має вирішуватися на основі діалогу з Тирасполем. Ні. Кишинів разом зі своїми партнерами має розробити план дій і подати його на розгляд. Ті, хто приймає, можуть бути вибачені, а ті, хто не приймає, — просто мають піти. Тут ми не граємо в переговори, тому що цей режим не має права на існування", — заявив Оазу Нантой.

Також Нантой вважає, що влада проігнорувала проблему автономії Гагаузії (регіон на півдні Молдови, який був сформований у 1994 році. Більше 50% населення становлять гагаузи, які за результатами референдуму вирішили бути автономним регіоном у складі Молдови — прим.). Він заявив, що Молдова — це суверенна й унітарна держава. А на мітинги за автономію надсилали російську армію. Тому народний обранець закликає розібратися — люди хочуть зберегти свою самобутність і культуру або намагаються зробити з регіону "російську матрьошку". Тому автономія має бути перетворена на органічний елемент державності Молдови, а не стати елементом шантажу Кишинева.

Пізніше в пресслужбі партії "Дія та солідарність" повідомили, що твердження Оази Нантоя є особистою думкою депутата і заяви не були узгоджені з партією.

"Кишинів сповнений рішучості домогтися реінтеграції країни шляхом дипломатії та діалогу", - резюмували в пресслужбі партії.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті