У США сенатори оприлюднили законопроєкт щодо кордону та допомоги Україні, однак Джонсон назвав його "мертвим"

Американські сенатори 5 лютого оприлюднили довгоочікуваний пакет законів на суму 118 мільярдів доларів, який поєднує політику охорони кордонів з допомогою Україні, Ізраїлю та іншим союзникам США, але він швидко наштовхнувся на опозицію з боку республіканців у Палаті представників. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Ця пропозиція може стати найкращим шансом для президента Джо Байдена надати Україні допомогу у воєнний час – головну зовнішньополітичну мету, яку поділяють як провідний демократ Сенату, сенатор Чак Шумер, так і провідний республіканець, сенатор Мітч Макконнелл.

Як пише "Європейська правда", окрім $20,2 млрд на безпеку південного кордону, законопроєкт включає $60 млрд на підтримку України у війні з Росією, $14,1 млрд на безпекову допомогу Ізраїлю, $2,4 млрд на Центральне командування США та конфлікт у Червоному морі, а також $4,8 млрд на підтримку партнерів США в Індо-Тихоокеанському регіоні, які зіткнулися з агресією з боку Китаю.

З тексту законопроєкту випливає, що його українська частина передбачає $13.7 млрд за програмою USAI (Ukrainian Security Assistance Initiative), за якою Україні закуповують зброю, як в США, так в інших країнах; $13.4 млрд на ремонт, заміну та закупівлю нової зброї для України, а також поповнення своїх складів та запасів партнерів; $5.6 млрд на закупівлю снарядів; $1.6 млрд по програмі FMF (використовується для тренінгів, обладнання, допомоги нашим партнерам); $7.9 for direct budget support – прямі вливання в український бюджет (було 11,8 млрд в першочерговому варіанті).Але спікер Палати представників Майк Джонсон заявив у соціальних мережах, що документ «помре по прибуттю», якщо потрапить до Палати представників.

«Цей законопроєкт ще гірший, ніж ми очікували, і не наближає до завершення прикордонну катастрофу, яку створив президент. Якщо цей законопроект дійде до Палати представників, він буде мертвим по прибуттю», – написав він у соцмережі Х.

Водночас президент США Джо Байден 4 лютого закликав Конгрес якнайшвидше схвалити двопартійну угоду про національну безпеку.

«Тепер рішення мають прийняти республіканці в Палаті представників. Чи хочуть вони вирішити проблему? Чи вони хочуть продовжувати грати в політику щодо кордону? Я прийняв своє рішення. Я готовий вирішити проблему…Я закликаю Конгрес об’єднатися і швидко ухвалити цю двопартійну угоду. Покладіть її на мій стіл, щоб я міг негайно підписати її як закон», – йдеться у заяві Байдена.

2 лютого, лідер більшості в Сенаті Чак Шумер заявив, що наступного тижня Сенат США голосуватиме за додатковий законопроєкт про національну безпеку, який включає двопартійну угоду щодо безпеки кордонів та допомогу Україні та Ізраїлю.

Пакет включає допомогу Ізраїлю, Україні та Тайваню, а також фінансування безпеки кордонів і додаткові гроші для реалізації нової політики, передбаченої законопроєктом. Йдеться про нові повноваження щодо обов’язкового закриття кордону, якщо щоденний перетин кордону перевищує 5 000 осіб на день, реформу системи надання притулку, прискорену процедуру розгляду заяв та припинення практики затримання та звільнення мігрантів.

Переговори щодо цих змін у прикордонній політиці відклали голосування за законопроєкт на кілька місяців.

3 лютого спікер Палати представників Майк Джонсон заявив, що наступного тижня Палата представників США голосуватиме за законопроєкт про допомогу Ізраїлю у розмірі понад 17 мільярдів доларів. Він твердить, що «зараз США не мають часу розглядати пакет, який поєднує допомогу Україні та Ізраїлю». Білий дім виступив проти поданого в Палаті представників американського Конгресу законопроєкту про допомогу Ізраїлю без додаткових асигнувань на підтримку України.

Співрозмовник Bloomberg розповів, що в останні місяці Київ створив запаси ключових боєприпасів союзників, однак цього недостатньо, щоб компенсувати нестачу артснарядів

Статті

Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Всі статті