У росії кількість затриманих у справах про держзраду у 2023 році вже вдвічі перевищила показник минулого року

У росії за перші шість місяців 2023 року фігурантами кримінальних справ про держзраду (ст. 275 КК РФ) уже стали щонайменше 43 людини. За весь 2022 рік їх було вдвічі менше, підрахував Телеграм-канал "Вёрстка" на основі повідомлень ЗМІ та правозахисників.

Зазначається, що у 2023 році підозрюваних у держзраді затримували у 20 суб'єктах РФ, а також в анексованих Криму і Севастополі. Якщо не брати до уваги Москву (куди фігурантів справ здебільшого доправляють для обрання запобіжного заходу), то найчастіше в новинах про держзраду фігурували Хабаровський край (4 особи) і Бєлгородська область (3 особи).

Загалом у силовиків виокремлюють шість сценаріїв для переслідування за 275 статтею, з яких п'ять пов'язані з війною в Україні. Найчастіше росіян затримували нібито через передачу відомостей ЗСУ (10 осіб) і спроби виїхати воювати на боці України (10 осіб). Ще одна причина для порушення справ про держзраду - донати на користь збройних сил України (6 осіб). Також по двоє осіб було затримано нібито через підготовку теракту і схиляння до переходу на бік ЗСУ. В одному випадку росіянин став фігурантом справи за 275 статтею через підпал військкомату.

Статті

Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Всі статті