У РФ скоротили витрати на закупівлю ліків, витративши гроші на війну

Влада росії 2023 року закупила ліків на 864,3 мільярда рублів. Про це повідомляє аналітична компанія Headway Company. Згідно з цими даними, росія закупила ліків на 7% нижче за показник 2022 року, коли загальний обсяг закупівель склав 929,4 мільярда руб.

Аналітики компанії DSM Group також помітили скорочення закупівель. За їхніми підрахунками, за 11 місяців 2023 року державні замовники придбали ліків на 649,8 мільярда рублів, що майже на 23% менше, ніж за аналогічний період минулого року, коли цей показник становив 797,8 мільярда рублів.

У міністерстві охорони здоров'я РФ водночас стверджують, що 2023 року обсяг державних контрактів на закупівлю ліків "не тільки не зменшився, як порівняти з 2022 роком, а й, навпаки, збільшився більш ніж на 36 мільярдів рублів". У міністерстві зазначили, що під час оцінювання виходили з обсягів лімітів бюджетних зобов'язань (тобто доведених бюджетом коштів), а до зазначених 36 мільярдів рублів можуть входити контракти, укладені у 2022 році, постачання за якими продовжувалося у 2023 році.

У Headway Company зазначили, що у 2023 році найсильніше скоротилися обсяги федеральних закупівель, які забезпечують ліками пацієнтів із важкими захворюваннями. У DSM Group додали, що регіональні закупівлі скоротилися майже на 20%.

Голова відділу стратегічного розвитку Headway Company Людмила Баландіна вважає, що торік фінансування федеральних закупівель могло скоротитися, тому що влада в попередні роки закуповувала необхідні препарати про запас. Іншою причиною, на думку експерта, стало те, що з російського ринку пішла низка оригінальних іноземних препаратів.

Гендиректор DSM Group Сергій Шуляк вважає, що закупівлі скоротилися через те, що кошти бюджету, виділені на ліки, спрямували на потреби російської армії.

За оцінкою Headway Company, з 2018 по 2022 рік грошовий обсяг державних закупівель ліків безперервно збільшувався.

За перші сім місяців 2023 року асортимент імпортних ліків у російських аптеках скоротився на 20,3% порівняно з аналогічним періодом роком раніше - із 7,7 тисячі позицій до 6,4 тисячі позицій, повідомила аналітична компанія DSM Group у вересні (даних за весь рік не публікували).

Нагадаємо, за даними британської розвідки, у РФ відчувають труднощі з доступом до лікарняних послуг по всій країні через війну. 

Як повідомлялося, росіяни не мають достатньо препаратів для лікування діабету на окупованих територіях

Також нагадаємо, жителі окупованого Сєвєродонецька вперше за півтора року побачили медикаменти. 

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті