У Держдепі США зневірилися знайти спосіб заарештувати путіна, поки той президент РФ

Російський диктатор путін навряд чи буде заарештований за злочини в Україні, поки він залишається на посаді глави держави. Про це заявила представниця Держдепу США з глобального кримінального правосуддя Бет ван Скаак в інтервʼю "Бабель".

"Національні суди не можуть подолати імунітету глави держави, також глави уряду та міністра оборони. Але навряд чи хтось буде заарештовувати Путіна, поки він глава держави. Якщо він опиниться під вартою іноземного суду, МКС чи української спеціальної палати, то, скоріш за все, це станеться тому, що він більше не буде головою держави. Тож це не причина відмовлятися від інтернаціоналізованої моделі", - заявила вона.

Ван Скаак додала, що "це не означає, що ви не можете розпочати розслідування, підготувати обвинувальні акти проти нього та інших осіб у ланцюгу командування".

"Тим більше проти посадовців Міністерства оборони, які планували та здійснювали агресивну війну, але не мають імунітету", - зазначила представниця Держдепу США.

Відповідаючи на питання про те, чи вартий зусиль трибунал, який не може подолати імунітету президента, Ван Скаак відповіла ствердно.

"Безумовно вартий. У Росії є багато інших високопосадовців, які несуть відповідальність за війну в Україні. Вони обіймають вищі керівні посади, приймають рішення і керують діями, які і є російською агресією. Ці люди мають відповісти за злочин агресії, за будь-які воєнні злочини та звірства. Тому Спеціальна палата для розгляду звинувачень все одно має сенс", - сказала вона.

Як повідомлялося, президент ПАР Сиріл Рамафоса під присягою заявив, що Кремль погрожував йому війною, якщо путіна арештують під час саміту БРІКС. 

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті