Президент ПАР: Кремль погрожував нам війною, якщо путіна арештують під час саміту БРІКС

Президент ПАР Сиріл Рамафоса під присягою заявив, що Кремль погрожував йому війною, якщо путіна арештують під час саміту БРІКС та прокоментував відповідний ордер, пише африканське видання IOL 18 липня.

"На даний момент немає жодної юридичної підстави, яка могла б стати причиною для арешту та видачі президента Путіна. Кабінет міністрів визначив, що саміт БРІКС буде проведено таким чином, щоб Південна Африка дотримувалася своїх міжнародних і юридичних зобов’язань", – йдеться у конфіденційному зізнанні Рамафоси, яку Високий суд Південного Гаутенга в Йоганнесбурзі постановив оприлюднити 18 липня.

Зазначається, що це зізнання Рамафоса зробив під присягою у відповідь на наказ МКС про арешт путіна, якщо той прибуде до Південної Африки на саміт БРІКС у серпні.

Рамафоса заявив суду, що заява прокуратури була "повністю некомпетентною" і підкреслив, що путіна мали арештувати саме у випадку, якщо той прибуде на саміт.

Президент ПАР також розповів, що росія погрожувала війною його країні у випадку, якщо путіна арештують.

"Було б несумісно з нашою конституцією ризикувати вступити у війну з Росією. Я маю конституційні зобов’язання захищати національний суверенітет, мир і безпеку республіки", – сказав Рамафоса.

Він також назвав "фундаментальною помилкою" припущення прокуратури, що як тільки МКС видав ордер на арешт путіна, Південна Африка зобов'яжеться публічно оголосити, що вона заарештує президента РФ.

"Уряд знає свої зобов’язання. Він не бачить необхідності оголошувати про це публічно, – зазначив Рамафоса. – Південна Африка має право конфіденційно розглядати те, як вона збирається обробити ордер".

Раніше президент ПАР підтвердив, що саміт БРІКС, на який був запрошений путін, відбудеться "фізично".

Статті

Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Всі статті