The Economist у контексті можливого наступу РФ на Харків повідомило, що у Східному Сибіру зараз тренуються близько 120 000 військових

Росія хоче зробити Харків непридатним для життя, посилюючи бомбардування та здійснити наступ на місто. Статтю про це розмістило видання The Economist, - пише Суспільне.

Видання зазначає, що на цьому етапі точні наміри Росії не ясні, хоча є явні ознаки того, що вона готується до великого літнього наступу.

"Українське джерело видання повідомило, що Росія зараз тренує шість дивізій (приблизно 120 000 військовослужбовців) у Східному Сибіру. 3 квітня президент Володимир Зеленський заявив, що Росія мобілізує ще 300 тисяч у червні. Харків – один із кількох можливих напрямків майбутнього штурму", - йдеться у статті.

Також нагадується, що Росія посилила бомбардування Харкова в грудні 2023 року, приблизно в той час, коли стало зрозумілими проблеми з американською військовою допомогою. Відтоді місто потерпало від більше балістичних ракет, ніж будь-коли з початку вторгнення. Напади безпілотників почастішали: вони літають швидше і вище.

Видання пише, що російські війська спочатку атакували енергетичні обʼєкти в місті та області, а згодом почали скидати керовані бомби. Тоді й зʼявилися атаки, які називають "double-tap" — де після першого відразу слідує другий в одну й ту ж саму точку.

Військові джерела в Києві стверджують, що Росія вирішила зробити Харків "сірою зоною", непридатною для проживання цивільних. Журналісти видання поспілкувалися з міським головою Ігорем Тереховим, де той "рішуче заперечує цю гіпотезу", оскільки місто "не має наміру здаватися".

Терехов каже, що потрібне ППО та винищувачі F-16, за допомогою яких можна було б збивати російські бомбардувальники, які націлюють керовані бомби на Харків. Видання пише, що "Росія знищила деякі з поставлених із Заходу одиниць ППО Patriot, які Україна використовувала для захисту таких міст, як Харків".

Військова операція із захоплення Харкова була б надскладним завданням для Росії. Востаннє вона намагалася зробити це у 2022 році, коли місто було набагато гірше захищене. Проте і тоді армія РФ зазнала провалу.

Статті

Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Всі статті