США можуть відправити в Україну боєприпаси зі збідненим ураном - Reuters

Адміністрація Джо Байдена, можливо, вперше відправить в Україну бронебійні боєприпаси, що містять збіднений уран. Про це інформує агентство Reuters, посилаючись на документ, що потрапив у його розпорядження, - повідомляє Бі-бі-сі.

Снаряди, які можуть допомогти знищити російські танки, можуть стати частиною нового пакета військової допомоги Україні, який буде презентовано наступного тижня, пише видання. Такі снаряди можуть бути призначені для американських танків Abrams, які, за словами джерела Reuters, мають бути доставлені в Україну найближчими тижнями.

Один із чиновників повідомив агентству, що вартість нового пакета допомоги становитиме 240-375 млн доларів - залежно від того, що до нього буде включено, зміст пакета ще уточнюється.

Велика Британія відправила Україні боєприпаси зі збідненим ураном на початку цього року. Якщо почнуться й американські поставки, то вони, ймовірно, викличуть суперечки, прогнозує Reuters, нагадуючи, що раніше адміністрація Байдана вирішила надати Україні касетні боєприпаси, незважаючи на побоювання з приводу безпеки для цивільного населення.

Використання боєприпасів зі збідненим ураном викликає запеклі суперечки, пише агентство. Міжнародна коаліція із заборони уранової зброї заявляє, що існує ризик для здоров'я людей, зокрема ризик захворювання на рак.

Збіднений уран використовується в боєприпасах, оскільки його надзвичайна щільність дає снарядам можливість легко пробивати броню. Він радіоактивний, але значно меншою мірою, ніж природний уран, хоча його частинки можуть зберігатися протягом значного часу. США використовували боєприпаси зі збідненим ураном під час воєн у Перській затоці, а також під час бомбардувань НАТО колишньої Югославії, зазначає Reuters.

Міжнародне агентство з атомної енергії заявляє, що дослідження, проведені в колишній Югославії, Кувейті, Іраку та Лівані, засвідчили, що залишки збідненого урану в навколишньому середовищі не становлять радіологічної небезпеки для населення. Проте радіоактивний матеріал може ускладнити масштабне післявоєнне завдання з очищення території України, вважають автори публікації.

Як повідомлялося, США заявляють про "значний прогрес ЗСУ на південній лінії фронту".

Статті

Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Всі статті