Росія використовує катастрофу Іл-76, щоб викликати сумніви на Заході щодо продовження військової підтримки Києва й невдоволення в Україні - ISW

Росіяни використовують катастрофу Іл-76, щоб посіяти невдоволення в Україні та сумніви на Заході щодо продовження військової підтримки Києва. Про це пишуть аналітики американського Інституту вивення війни (ISW) у зведенні від 24 січня.

"Російські офіційні особи зробили необґрунтовані заяви про те, що Україна збила Іл-76 американськими або німецькими ракетними системами, ймовірно, намагаючись відрадити західних партнерів України від надання критично важливих систем протиповітряної оборони, необхідних для подальшої оборони України", - йдеться у звіті.

В ISW заявили, що не дають оцінки обставин катастрофи Іл-76 і не можуть незалежно перевірити заяви сторін щодо інциденту. При цьому аналітики зазначають, що звинувачення росії в тому, що нібито Україна збила літак Іл-76 з українськими військовополоненими на борту, "...частково спрямовані на те, щоб посіяти невдоволення в Україні та посилити недовіру до українського уряду, що узгоджується з низкою інших російських інформаційних зусиль, спрямованих на послаблення всередині країни".

В ISW наголосили, що обмін військовополоненими є чутливим питанням як для росії, так і для України, тому згадки про них передбачувано викликають емоційну реакцію.

Телеграм-канал "Донбасс. Важно" напередодні повідомив, що з'явився ймовірний запис розмови оператора вишки військового аеродрому з пожежною частиною після катастрофи Іл-76. У ньому заявляється, що на борту були ракети.

Раніше Головне управління розвідки Міноборони України (ГУР МО) заявило, що Україна не володіє достовірною та вичерпною інформацією з приводу того, хто саме перебував на борту літака та в якій кількості.

Статті

Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Всі статті