Повідомлено про підозру колишньому та діючому військовослужбовцям Нацгвардії за фактом держзради - ОГПУ

За процесуального керівництва Київської обласної прокуратури повідомлено про підозру колишньому та діючому військовослужбовцям Нацгвардії України за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 КК України). Про це у Телеграм повідомляє Офіс Генпрокурора України.

За даними слідства, колишній військовослужбовець після звільнення зі служби за станом здоров’я виїхав за кордон. Там він за власною ініціативою почав співпрацювати з представником спецслужб РФ. Він залучив до роботи колишнього співслужбовця, який продовжує нести службу на території Київської області. На виконання завдань представника країни-агресора, військовослужбовець здійснював фото- і відеофіксацію позицій ЗСУ, розташування їх техніки, об’єктів енергетичної інфраструктури столиці та регіону. 

Також підозрюваний передав детальну інформацію про системи захисту території Інституту ядерних досліджень НАН України.

Відзнятий матеріал разом із зазначенням геолокацій об’єктів він надсилав колишньому військовослужбовцю, а той – представнику ворожих спецслужб. За кожне виконане завдання підозрювані отримували 100 доларів США.

Діючого військовослужбовця Нацгвардії затримано у порядку ст. 208 КПК України. Під час обшуку у нього вилучено комп’ютерну техніку і мобільний телефон.

Наразі йому обрано запобіжний захід – тримання під вартою.

Оскільки ексвійськовослужбовець знаходиться за кордоном, йому повідомлено про підозру заочно.

Досудове розслідування та оперативний супровід здійснюються ГУ СБУ у м. Києві та Київській області.

Статті

Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Всі статті