Лише 5 тис українців офіційно зареєструвалися в Реєстрі волонтерів, але тих, хто допомагає ЗСУ, значно більше

Станом на середину червня в Україні зареєстровано майже 5 тисяч офіційних волонтерів. Про це повідомляє Опендатабот, посилаючись на дані ДПС та Монобанку.

Зазначається, що станом на травень 2023 року 38 963 українці відкрили "банки" для збору коштів - у вісім разів більше, ніж кількість офіційно зареєстрованих волонтерів. Кількість власників банків для збирання допомоги зросла майже у 21 раз з початку війни.

Станом на середину червня в Україні налічується майже 5 тисяч офіційних волонтерів. За 2023 рік до спеціального Реєстру волонтерів було внесено 2 294 людини. Це майже стільки, як було за весь минулий рік - тоді перелік благодійників збільшився на 2383 людини. Торік сплеск реєстрацій волонтерів у Реєстрі припадав на грудень - тоді за місяць до переліку було внесено 69% від загальної кількості осіб.

Проте реальна кількість людей, що збирає кошти на власні картки та волонтерить, не повідомляючи про це державу, й з різних причин не набуває статусу волонтера, більша. 

Збір на банки - один з поширених способів для волонтерів акумулювати пожертви. Здебільшого, через те, що за посиланням перерахувати у спеціальну Банку гроші можуть клієнти будь-якого банку. Опендатабот звернувся до Монобанку, аби виявити, скільки українців самостійно збирає пожертви та як ця кількість співвідноситься з офіційною кількістю зареєстрованих волонтерів.

Так, за даними Монобанку, станом на початок травня поточного року 38 963 українця відкрили банки для збору коштів. Це майже у 8 разів більше за перелік офіційно зареєстрованих волонтерів. 

Для порівняння обсягів: від початку великої війни власників банок побільшало майже у 21 раз. Так, станом на початок березня власні банки для збору коштів мали лише 1872 особи. Відтоді щомісяця збирачів коштів більшало, в середньому, на 2,8 тисяч. Пік припав на травень та червень 2022 року - тоді за місяць 5620 та 5435 українців почали збирати кошти.

Кількість відкритих банок для збирання допомоги станом на початок травня складає 48 662. Це у 23 рази більше, аніж було на початку повномасштабного вторгнення у березні 2022 року. 

Побільшало й поповнень цих банок для збору допомоги - аж у 20 разів до початку великої війни. У 2023, в середньому, українці роблять 3,1 млн транзакцій на місяць, тоді як у на початку березня минулого року поповнень було близько 158 тисяч на місяць. Сплеск потенційних донатів припав на травень минулого року - тоді кількість поповнень зросла за місяць у 7 разів. 

Станом на початок травня, в середньому, в одну банку "скидається" близько 70 людей. 

Основна перевага внесення до Реєстру - можливість волонтерам не сплачувати податки з отриманих донатів. Натомість на початку червня 2023 року з допису волонтерки Dignitas Fund Любові Шипович стало відомо, що навіть включені до Реєстру волонтери мають сплачувати податки з донатів - у випадку, якщо придбана ними допомога не включена до переліку 112 постанови Кабміну.  

Статті

Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Всі статті