Наразі нема загрози вторгнення з боку Білорусі, але невідомо, що буде за два тижні – голова ДПСУ

За кілька днів до повномасштабного російського вторгнення, 19 лютого 2022 року, голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко зустрічався зі своїм білоруським колегою на кордоні двох держав, адже очікувався напад саме з території Республіки Білорусь. Про це Дейнеко розповів в інтерв’ю "Українській правді", опублікованому 24 лютого 2023 року.

"Ми очікували нападу з території Білорусі, – зазначив Дейнеко. – Ворог вичікував. Він був у готовності. Ми фіксували, що військовослужбовці російських військ, які перебували на території Білорусі "на навчаннях" так званих, почали телефонувати своїм рідним і фактично прощатися з ними ще з 12 лютого. Ми перехоплювали ці розмови, і по їхньому тексту та характеру було чітко зрозуміло, що до вторгнення залишалися лічені дні".

Він уточнив, що з території Білорусі загарбники могли піти не як російська армія, а з шевронами Білорусі, в білоруській формі.

"Я за командою президента зустрічався зі своїм колегою, це була зустріч на кордоні19 лютого, – розповів Дейнеко. – Я довів йому нашу інформацію, попросив передати її самоназваному президенту Лукашенку, тим більше, що той теж є прикордонником. Лукашенко ж проходив строкову службу в прикордонних військах КДБ СРСР. Тому він повинен був розуміти, що прикордонники мають запобігати порушенню кордону, а не влаштовувати і сприяти йому". 

За словами Дейнека, білоруський колега запевнив його, що цього "точно не може бути".

"Але по його реакції я бачив, що він бреше. Це була остання зустріч і остання розмова з ним, – підкреслив голова ДПСУ. – Я дав йому послухати деякі матеріали, перехоплення розмов російських військовослужбовців. Він зблід, потім став червоним, потім зеленим, обіцяв, що доповість цього ж вечора Лукашенку. Ну, а далі ми вже бачили, що відбувалося".

За словами Дейнека, втримати ситуацію, особливо в перші дні, Україні допомогло те, що ЗСУ провели навчання у лютому, на противагу навчанням так званої союзної держави Білорусі та росії. 

Він також повідомив, що станом на зараз не бачить загрози з боку Білорусі.

"Якщо ви попросите дати гарантію, що цього не відбудеться, то я не можу. Бо я не розумію, що буде за два тижні. Якщо за два тижні я побачу розвиток ситуації, спрацює наша розвідка, отримає плани противника, карти, схеми, задум на проведення наступальної операції, то я буду змушений довести свої висновки вищому військово-політичному керівництву. Але станом на сьогодні немає у них там наявних сил для того, щоб успішно провести наступальну операцію на нашу державу. Якщо вони спробують з Білорусі сюди зайти, то тут всі і залишаться, жодних сумнівів немає", - сказав він.

Раніше повідомлялось, що Зеленський отримав sms про початок повномасштабного вторгнення о 5:17 24 лютого від голови Держприкордонслужби.

Статті

Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Всі статті