Близько 200 тис. українців можуть залишитися в Чехії назавжди. Есперти радять "посилити інтеграцію"

В Чехії есперти радять "посилити інтеграцію" українських біженців, тому що близько 200 тис. українців можуть залишитися в країні назавжди. Про це повідомляє "Чеське радіо".

"Із більш ніж мільйона іноземців, що живуть у Чехії, 30-40% становлять українці. На тривалий термін, а можливо, назавжди на чеській території залишиться близько 200 тисяч біженців від війни РФ проти України, вважають фахівці. На їхню думку, Чехії потрібно серйозно замислитися над посиленням роботи щодо їхньої інтеграції. У довгостроковій перспективі міграція також позитивно впливає на забезпечення стійкості чеської пенсійної системи. Але це можливо лише за умови використання всього потенціалу людей, які прибувають у країну", - йдеться у повідомленні.

Соціолог Даніел Прокоп, голова дослідницького агентства PAQ Research, зазначає, що "зі свіжих опитувань ми знаємо, що з приблизно 300 тисяч українських біженців 55% хочуть у нас залишитися мінімально ще на два роки".

"Або ж вони просто змушені тут перебувати, бо міста і села, де вони жили, зараз окуповані російськими військами. Нам просто необхідно зважати на те, що 150-200 тисяч українських біженців залишаться в Чехії ще на два роки", - вказує соціолог.

Насамперед, вважає Прокоп, потрібно поглибити роботу з біженцями у сфері освіти. Інакше спочатку з’явиться нова група соціального виключення, яка в другому поколінні доповниться групою погано інтегрованих іноземців. Головною проблемою з погляду ринку праці фахівець бачить те, що дві третини людей із України працюють на посадах нижче від рівня своєї кваліфікації.

"Чехія тривалий час недооцінює цю проблему тим, що націлюється тільки на те, щоб ця людина хоч якось працювала. Якщо трохи перебільшити, то чеську систему задовольнить, що інженер десь працює лопатою. А система мала б бути заснована на тому, щоб вивчити кваліфікацію цієї людини, і коли з’ясує, що вона працює нижче від свого рівня, бюро працевлаштування має вирішувати це питання і запропонувати йому кращу роботу чи навчання чеської мови", - каже Даніел Прокоп.

Позитивним аспектом для чеського суспільства є факт, що надана українським біженцям фінансова підтримка вже повертається до бюджету у вигляді податків, наголошує соціолог.

Проблематичним для іноземців у Чехії, а в даному разі для підлітків із-поміж українських біженців, є здобуття загальної або професійної освіти середнього рівня. По-перше, наголошує Даніел Прокоп, просто не вистачає місць у гімназіях і училищах, особливо там, де передбачені випускні іспити на рівні «матуріти» (що дає право вступати до вишів - ред.). Місць не вистачає всім - і чеським громадянам, і іноземцям.

Наступна велика проблема - недостатнє володіння дітьми біженців чеською мовою. Ця обставина стає значною перешкодою в момент складання вступних іспитів: "Минуло два роки війни, але, за різними оцінками, менш ніж половина 16-17-річних українських біженців у Чехії вступила і вчиться в освітніх закладах середнього рівня".

Фахівець сподівається, що з часом ситуація змінюватиметься на краще. Та для цього необхідні зміни в чеській системі освіти, вважає соціолог Даніел Прокоп.

"Лише 20-30% українських дітей у чеських школах за минулі два роки інтенсивно засвоювали чеську мову. Інші або чеської зовсім не вивчали, або рівень викладання в них був низьким. Ті, хто в школі підхопив чеську більшою мірою, опиняються у виграші при вступі до училища чи гімназії", - констатував соціолог.

Як повідомлялося, у Чехії задоволені: до шкіл вдалося записати близько 50 тис дітей із України.

Статті

Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Всі статті