У RT спростували інформацію про загиблого репортера: "Це не наша дівчина". Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня сепаратистські ЗМІ радісно повідомляли, що "повсталий народ Донбасу" без допомоги північного сусіда не в змозі керувати своєю "народною республікою", тому на керівні посади в "уряді" та "адміністрації голови ДНР" приїжджають російські чиновники, часто, за мірками РФ, районного масштабу.

Покликання "варягів"

Вісім років гри в "державу" на окупованому Донбасі закінчилися витісненням з органів маріонеткової влади "республіки" місцевих кадрів та неприкритою заміною їх росіянами. "Еще пять специалистов из России назначены на должности в структуре Правительства ДНР", - як про велике досягнення у справі державного будівництва написали місцеві журналісти. Представив черговий десант російських чиновників Віталій Хоценко, який називає себе "прем'єр-міністром уряду" и якого кілька тижнів тому також прислали з РФ як "смотрящего" за "ДНР".

Серед "варягів" не виявилося жодного відомого своїми здобутками на батьківщині функціонера. Зважаючи на це, кремль назбирав по депресивних регіонах Росії чиновників, яких не шкода, і заслав їх на Донбас. Так, заступниками "керівника апарату уряду" було призначено Міну Ахвердієву, яка "ранее была директором по информационной политике Северо-Кавказского федерального университета" та Вадима Єлізарова, який "ранее служил уполномоченным по защите прав предпринимателей в Ямало-Ненецком автономном округе". Ще одним, вже третім, заступником "керівника апарату уряду" став Денис Петкун. До "підвищення" він займав скромну "должность замначальника отдела департамента региональной промышленной политики и проектного управления Минпромторга РФ". Ще двох середнього рангу клерків було призначено "радником голови Уряду" та "першим заступником міністра економічного розвитку ДНР".

Російський призначенець Хоценко повідомив журналістом, що ці нікому не відомі люди, насправді є "компетентные специалисты, имеющие практический опыт работы как на региональном, так и на федеральном уровне".

Системі вищої освіти також дісталася порція "братерської допомоги". Спочатку для 22 клонів престижних українських вишів Донбасу було призначено 23 російські виші, які були покликани підвищити кваліфікацію місцевих педагогів. На цьому тижні сепаратистські ЗМІ написали, що "список российских вузов-партнеров для университетов Донбасса расширен до 46 учебных заведений".

"Определены основные направления взаимодействия: повышение квалификации профессорско-преподавательского состава вузов ДНР и ЛНР в вузах РФ, обеспечение учебно-методического сопровождения российскими университетами образовательного процесса вузов Донбасса, организация практик обучающихся и стажировок профессорско-преподавательского состава вузов Республик в отечественных учебных заведениях", - визнали в "республіках", що відтепер весь навчально-виховний процес керуватиметься з РФ.

А чи була дівчинка?

У попередніх оглядах "Острова" неодноразово звучала тема протистояння командування окупаційними військами з численними "воєнкорами". Хто і на якій підставі називав себе цим гордим ім'ям, залишалося загадкою. Минулого тижня все стало на свої місця. Виявилося, хто завгодно! Для того, щоб стати "воєнкором" достатньо мати свій блог у соціальній мережі та вміти користуватися смартфоном. Наочним прикладом цього стала Земфіра Сулейманова, юна послідовниця маргінальної партії Едуарда Лімонова. Дівчина за своєю ініціативою приїхала на окупований Донбас та почала знімати для власного блогу пропагандистські ролики. Коли вона загинула, її смерть миттєво перетворилася на інформаційний привід для чергових звинувачень ЗСУ у "тероризмі" проти "вільних та чесних ЗМІ".

"В ДНР погибла военкор Земфира Сулейманова. Была из "лимоновцев". Ее машина подорвалась на мине. Спасти Земфиру не смогли"; "Начинающий военкор и активистка партии Лимонова Земфира Сулейманова приехала на Донбасс совсем недавно. Заниматься гуманитарной помощью и с мечтою стать настоящим военным журналистом", - написали численні "колеги" самозваної журналістки. Більшість з них ім'я загиблої почули вперше, але за умовчанням визнали її "воєнкором".

Для розвитку теми потрібно було повідомити читачам, яке видання вона представляла. Недовго думаючи, місцеві ЗМІ заявили, що Земфіра Сулейманова - "репортер российского телеканала Russia Today". На головному пропагандистському каналі країни-агресора відхрестилися від такого цінного кадру: "В RT опровергли информацию о погибшем при обстреле Донецка репортере: "Это не наша девушка".

Після цього довелося визнати, що нічия "девушка не была аккредитована в ДНР как журналист". Було вирішено просто визнати її героєм "спеціальної військової операції".

"Такими людьми мы должны гордиться… Эта история и кошмарна, и удивительна, потому что сегодня едут на фронт не по чьему-либо приказу, не по указке сверху, не за деньги, а едут вот такие ребята, молодые, как эта девчонка... О нацболах и партии Лимонова теперь не стесняются говорить на федеральных каналах, а Земфира останется в памяти России навсегда. Как её безусловный герой", - так і не пояснили сепаратистські ЗМІ, чим же прославилося нікому до самої смерті невідоме дурне дівчисько.

Огляд підготував Юрій Бовх, "ОстроВ"

Статті

Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Всі статті