Страсті по Авдіївці. Огляд публікацій окупованого Донбасу

На початку минулого тижня головною темою більшості публікацій окупованого Донбасу були реляції про "славні перемоги російської зброї". "Воєнкори" і блогери радісно повідомляли про швидке взяття ЗС РФ багатостраждальної Авдіївки. Однак ближче до вікенду бравурна тональність зведень із фронту змінилася: мовляв, не все так однозначно, поспішили, і взагалі, наше Міноборони нічого не обіцяло...

"Наше Міноборони нічого й не обіцяло"

У вівторок в інформаційному полі "ДНР" з'явилися численні публікації про те, що  "ЗС РФ почали наступ на авдіївському напрямку після масованої артпідготовки. До цього наші військові били по укріпрайону ЗСУшників в Авдіївці, звідки ті роками завдавали ударів по житлових кварталах столиці Донбасу".

"Наші війська штурмували терикон і зараз його дочищають. Також є просування до траси на Авдіївку. Взято полонених. Запеклі бої тривають"; "На Авдіївському напрямку наші Геракли поступово відсувають ЗСУ"; "Щойно "Авдіївські стайні" будуть вичищені, Донецьк зітхне спокійно"; "Російські війська затягують горловину мішка під Авдіївкою. ЗСУ героїчно дають стрекача з Авдіївки. Армія Росії продовжує наступ"; "Понад 7 опорників противника взято, українські нацисти кидають техніку, боєприпаси і поранених"; "Терикон біля Авдіївського коксохіму взято армією Росії - найважливіша фортеця ворога впала", - обіцяли "воєнкори" швидку перемогу.

Однак у середині тижня зведення з фронту втратили початковий оптимізм. "Воєнкори" раптом зрозуміли, що "за 9 років ворог перетворив Авдіївку на залізобетонну фортецю".

"Усі важливі стратегічні позиції залиті в залізобетон. У землю закопувалася ціла мережа фортифікаційних споруд, значна частина з них об'єднана проходами, траншеями, є підземні тунелі. Це все дозволяє переживати навіть сильні артобстріли"; "Зламати це нашим воїнам дуже не просто. Більш укріпленого місця немає на всьому фронті. Тож якщо нам вдасться взяти Авдіївку, то дуже великою ціною...", - почали виправдовуватися вони.

Такий собі "воєнкор" Роман Сапоньков був більш відвертим: "Щодо Авдіївки, то поки що успіхів не особливо. Терикон втратили. Я б не радів намальованим стрілочкам". Його песимізм розділив ще один "військовий кореспондент". "Станом на 8 ранку, наших з Авдіївського терикону вибили, зараз там противник. Йдуть важкі бої", - написав у себе в Телеграмі Єгор Гузенко ("Тринадцятий").

Тим часом зростаючу кількість "двохсотих" і "трьохсотих" приховувати ставало дедалі складніше. "Наші хлопці зазнають втрат... У Горлівці та Донецьку катастрофічно не вистачає хірургів. Ми просимо всіх лікарів (насамперед хірургів і реаніматологів), які мають совість і пам'ятають лікарську клятву, вишукати можливість узяти відпустку і хоча б на кілька тижнів... допомогти з лікуванням поранених", - відкрито звернувся в Телеграм по допомогу військовий лікар ЗС РФ Юрій Євич.

Дезавуювати початкові повідомлення "воєнкорів" - любителів розповісти про бліцкриг під Авдіївкою - взялися професіонали. Російський пропагандист Олександр Сладков повідомив, що спроба масованого наступу ЗС РФ на Авдіївку це і не наступ зовсім. "Я знаю, що таке наступ. Спроба протягом п'яти днів охопити Авдіївку - це не наступ. До речі, самі військові не інформують, що Авдіївка "ах як оточена". Вони мовчать. Буде, що сказати - скажуть. Авдіївка не оточена. Наступ - це коли оборона противника провалюється на сотню і більше кілометрів, коли ворог починає тікати на інших ділянках, коли Київ перебуває в епілепсії і просить переговорів. Але цього ж немає", - просить він своїх колег заткнути рота.

Пізніше Сладков, до речі одним із перших, у відкритому доступі визнав, що наступ (ну, який зовсім не наступ) захлинувся.  "Отже, мої думки: легко не пішло, і слава Богу, ми не стали вирішувати питання по-українськи (бити в непробивне). Щоб оточити Авдіївку, треба взяти багато старих опорних пунктів ЗСУ. Позиції української армії заливали бетоном з 2015 року, коли, до речі, ніхто по них жорстко не стріляв - будуй собі укріплення і будуй. Тепер це дає плоди - артою не дуже-то й розіб'єш.  Плюс мінні поля. Та й взагалі, наше Міноборони нічого і не обіцяло. Але факт є факт - стрілянина закінчилася", - написав він.  

Судячи з усього, російський пропагандист все ж озвучив не свої думки, а прочитав нову методичку, яка надійшла згори. Про це свідчить той факт, що головний інформаційний ресурс "ДНР" - так зване "Донецьке агентство новин" - під кінець тижня поспішило познайомити жителів окупованого Донбасу з позицією президента країни-агресора. "Те, що відбувається зараз на всьому протязі зіткнення, це називається "активна оборона", - процитував ДАН наказ Володимира Путіна не називати провальну операцію наступом.

Послухалися кремлівського диктатора не всі. Окремі несвідомі любителі "русского мира" продовжили закидати ЗСУ шапками. "Сьогодні знову був у хлопців на Авдіївському напрямку. Бойовий дух у наших хлопців дуже високий! Щойно вони візьмуть Авдіївку, а це станеться дуже скоро, то вони підуть аж до самої Одеси щонайменше!", - розмріявся один із них.

Статті

Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Всі статті