Зеленський закликав Єврораду прискорити старт переговорів щодо членства України в ЄС

"Наступні півроку стануть багато в чому вирішальними у тому протистоянні, яке розпочала Росія цією агресією. Наступні півроку вимагатимуть від нас іще більших зусиль, ніж цей час, що минув", - заявив Президент України Володимир Зеленський під час онлайн-виступу на засіданні Європейської Ради 15 грудня, повідомляє Офіс Президента.

"Перше – енергетичний терор Росії повинен зазнати поразки в усіх формах. З цієї точки зору, вкрай корисною є ідея прайскепів (цінових обмежень - ред.) на російський енергетичний експорт. Чим сильніше буде такий інструмент і чим нижчими прайскепи – тим більше стійкості буде у глобального енергоринку", - зазначив Президент.

"Друге – зимова стійкість України. Будь-які блекаути в Україні – це удари по ваших соціальних системах через нові хвилі міграції. Будь-які спроби Росії показати, що нібито Україна не має достатньої стійкості, – це спроби показати світу, що нібито Європа не має достатньої стійкості. Потребуємо підтримки для закупівлі обсягу газу. Також потребуємо підтримки з електрикою для України – з постачанням із ЄС", - акцентував Зеленський.

За його словами, третій аспект – оборонна підтримка. Вона має бути не меншою, ніж у минулі півроку. Ми потребуємо більш сучасних озброєнь, більшого обсягу постачання. Це стосується ППО та ПРО, сучасних танків, більш далекобійних артилерійських і ракетних систем.

"Четверте – дипломатія. За минулі півроку ми розробили і запропонували світу формулу миру. Усі ви знаєте її елементи – вони логічні та дієві і можуть бути реалізовані вже за наступні півроку. Для цього найближчим часом ми організовуємо саміт – Global Peace Formula Summit", - вказав Президент.

"І пʼяте – на наступні півроку. Ціннісне завдання. Попри війну, ми не зупиняємо інституційної трансформації нашої держави. Цього тижня Верховною Радою схвалено три євроінтеграційних закони. Це лише одна з ілюстрацій багатьох речей, які ми зробили для того, щоб підготувати наступний етап зближення України та ЄС. А саме – оцінку виконання рекомендацій Єврокомісії, якої ми очікуємо від вас найближчим часом. І дуже вас просимо це зробити і прискорити цей процес, щоб далі вже перейти до старту переговорів щодо членства України в ЄС", - закликав Зеленський.

Статті

Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Всі статті