Євросоюз планує посилити контроль за реекспортом своїх підсанкційних технологій до РФ, звернувшись до третіх країн

ЄС планує звернутися до третіх країн, яких росія може використовувати для реекспорту підсанкційних технологій, з метою посилити контроль за реекспортом. Про це повідомили президент США Джо Байден і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у спільній заяві 11 березня, пише "Bloomberg".

"Ми поглиблюємо нашу спільну роботу з метою агресивного застосування наших санкцій і заходів експортного контролю, а також з метою припинення і стримування обходу і засипки, в тому числі шляхом розширення повноважень, щоб закрити доступ Росії до всіх ресурсів, які можуть підтримувати її військову машину", – заявили президент Байден і фон дер Ляєн.

Зазначається, що експорт передових напівпровідників, інтегральних схем та інших технологій з ЄС і G-7 до РФ значно скоротився після запровадження санкцій та експортного контролю. Але поставки до таких країн, як Туреччина, ОАЕ, Казахстан і півдюжини інших країн Східної Європи й Центральної Азії різко зросли, і, своєю чергою, експорт з цих країн до росії теж збільшився.

Підкреслюється, що США також посилюють тиск на Туреччину і ОАЕ з метою обмеження торговельних потоків з росією. Цього місяця Туреччина зупинила транзит санкційних товарів до росії, але залишаються побоювання, що товари, продані на турецькому ринку, зрештою можуть бути реекспортовані до росії.

"Прохання, яке передбачає посилення відстеження та збору інформації про торговельні потоки, стосуватиметься сотень санкційних товарів і технологій, які можуть бути використані у військових цілях", – йдеться у повідомленні.

Раніше повідомлялось, що нафтогазові доходи росії впали, вчителі сидять без зарплат.

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті