Євросоюз планує посилити контроль за реекспортом своїх підсанкційних технологій до РФ, звернувшись до третіх країн

ЄС планує звернутися до третіх країн, яких росія може використовувати для реекспорту підсанкційних технологій, з метою посилити контроль за реекспортом. Про це повідомили президент США Джо Байден і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у спільній заяві 11 березня, пише "Bloomberg".

"Ми поглиблюємо нашу спільну роботу з метою агресивного застосування наших санкцій і заходів експортного контролю, а також з метою припинення і стримування обходу і засипки, в тому числі шляхом розширення повноважень, щоб закрити доступ Росії до всіх ресурсів, які можуть підтримувати її військову машину", – заявили президент Байден і фон дер Ляєн.

Зазначається, що експорт передових напівпровідників, інтегральних схем та інших технологій з ЄС і G-7 до РФ значно скоротився після запровадження санкцій та експортного контролю. Але поставки до таких країн, як Туреччина, ОАЕ, Казахстан і півдюжини інших країн Східної Європи й Центральної Азії різко зросли, і, своєю чергою, експорт з цих країн до росії теж збільшився.

Підкреслюється, що США також посилюють тиск на Туреччину і ОАЕ з метою обмеження торговельних потоків з росією. Цього місяця Туреччина зупинила транзит санкційних товарів до росії, але залишаються побоювання, що товари, продані на турецькому ринку, зрештою можуть бути реекспортовані до росії.

"Прохання, яке передбачає посилення відстеження та збору інформації про торговельні потоки, стосуватиметься сотень санкційних товарів і технологій, які можуть бути використані у військових цілях", – йдеться у повідомленні.

Раніше повідомлялось, що нафтогазові доходи росії впали, вчителі сидять без зарплат.

Статті

Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Світ
16.04.2024
10:17

«Енергійний контрудар може стати джокером у рукаві Сирського». Російські ЗМІ про Україну

"Загальна оцінка українських резервів приводить до висновку: наявних сил і засобів командуванню ЗСУ не вистачить для проведення стратегічного наступу. Але їх достатньо для енергійного контрудару оперативного масштабу на одному напрямку".
Всі статті