Санкції у дії: нафтогазові доходи РФ впали, вчителі сидять без зарплат

Росіяни відчувають на собі дію санкцій дедалі більше: бюджет росії тоне через падіння нафтогазових доходів, співробітники сфери освіти вперше за багато років стикнулись із затримками зарплати. Про це свідчить доповідь Росстату про соціально-економічний стан у країні, опублікована 9 березня.

"На початок лютого 2023 року борг держави перед вчителями досяг 162 млн рублів, збільшившись у 12 разів у порівнянні з попереднім місяцем, тоді як ще наприкінці минулого року він не перевищував 17 млн ​​рублів", – сказано у повідомленні.

Уточнюється, що з цієї суми 146 млн рублів заборгували бюджети регіонів, 4 млн – місцеві бюджети і 2 млн – федеральна казна. Ще 10 млн рублів вчителі не отримали через "відсутність власних коштів" у роботодавців.

Наголошується, що загальна заборгованість із зарплат у всіх сферах на початок лютого досягла 799 мільйонів рублів – це на 24% більше, ніж у січні. Зарплати затримують майже 19 тисячам працівників, тоді як у січні їх було 8,3 тисячі. Зазначається, що збій у виконанні державою соціальних обов'язків стався на тлі дефіциту бюджету РФ, що зростає. У січні-лютому 2023 року, за попередніми даними міністерства фінансів, він становив 2,581 трлн рублів, або майже 90% від запланованої цифри 2,925 трлн рублів за рік.

Наголошується, що проблеми бюджету, зокрема, пов'язані із падінням доходів від продажу нафти та газу. За попередньою оцінкою вони скоротилися майже наполовину. Мінфін пояснює це насамперед зниженням цін на нафту марки Urals та скороченням обсягів експорту природного газу.

"Скорочення експорту газу обумовлено як економічними санкціями, введеними проти Росії країнами Євросоюзу, так і відмовою самої Росії постачати енергоносії "недружнім" країнам та зупинкою газопроводу "Північний потік", – пише "Deutsche Welle" 10 березня.

Раніше повідомлялося, що Зеленський анонсував нові санкції проти тих, хто намагається зсередини послабити Україну.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті