Санкції у дії: нафтогазові доходи РФ впали, вчителі сидять без зарплат

Росіяни відчувають на собі дію санкцій дедалі більше: бюджет росії тоне через падіння нафтогазових доходів, співробітники сфери освіти вперше за багато років стикнулись із затримками зарплати. Про це свідчить доповідь Росстату про соціально-економічний стан у країні, опублікована 9 березня.

"На початок лютого 2023 року борг держави перед вчителями досяг 162 млн рублів, збільшившись у 12 разів у порівнянні з попереднім місяцем, тоді як ще наприкінці минулого року він не перевищував 17 млн ​​рублів", – сказано у повідомленні.

Уточнюється, що з цієї суми 146 млн рублів заборгували бюджети регіонів, 4 млн – місцеві бюджети і 2 млн – федеральна казна. Ще 10 млн рублів вчителі не отримали через "відсутність власних коштів" у роботодавців.

Наголошується, що загальна заборгованість із зарплат у всіх сферах на початок лютого досягла 799 мільйонів рублів – це на 24% більше, ніж у січні. Зарплати затримують майже 19 тисячам працівників, тоді як у січні їх було 8,3 тисячі. Зазначається, що збій у виконанні державою соціальних обов'язків стався на тлі дефіциту бюджету РФ, що зростає. У січні-лютому 2023 року, за попередніми даними міністерства фінансів, він становив 2,581 трлн рублів, або майже 90% від запланованої цифри 2,925 трлн рублів за рік.

Наголошується, що проблеми бюджету, зокрема, пов'язані із падінням доходів від продажу нафти та газу. За попередньою оцінкою вони скоротилися майже наполовину. Мінфін пояснює це насамперед зниженням цін на нафту марки Urals та скороченням обсягів експорту природного газу.

"Скорочення експорту газу обумовлено як економічними санкціями, введеними проти Росії країнами Євросоюзу, так і відмовою самої Росії постачати енергоносії "недружнім" країнам та зупинкою газопроводу "Північний потік", – пише "Deutsche Welle" 10 березня.

Раніше повідомлялося, що Зеленський анонсував нові санкції проти тих, хто намагається зсередини послабити Україну.

Статті

Країна
29.03.2024
10:18

У Криму стає страшно: зростає популярність страхування від БПЛА

...Ці виплати ніхто не побачить, тому що немає законодавчої бази: якщо вони страхують від терористичного акту, то має бути рішення про порушення кримінальної справи за відповідною статтею тощо. Все інше – гарні слова та обіцянки, якими годуватимуть.
Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Всі статті