Є підозра: ексочільник Служби безпеки очолив каральні органи РФ в окупованій частині Херсонщини

СБУ повідомила про підозру ексочільнику Служби безпеки, який очолив каральні органи РФ в окупованій частині Херсонщини. Про це повідомляється в Телеграм-каналі відомства 8 лютого.

"Зловмисником є колишній очільник СБУ Олександр Якименко, який з 2014 року переховувався в РФ за державну зраду, – сказано в повідомленні. – На початку повномасштабного вторгнення він підтримав російських окупантів і запропонував їм свою допомогу у війні проти України".

Зазначається, що за це його призначили керівником створеної росією "государственной службы безопасности в Херсонской области". На цій "посаді" він виконує завдання Москви щодо поширення кремлівського режиму та придушення руху опору в регіоні.

Підкреслюється, що у своїй злочинній діяльності поплічник загарбників "підзвітний" кадровим співробітникам ФСБ, які координують репресивні органи РФ в окупованих районах. Під час окупації Херсона "посадовець" дав вказівку на захоплення одного з офісів у центрі міста.

"У підвальному приміщенні цієї будівлі рашисти облаштували катівню, – сказано в повідомленні. – Там "вибивали" зізнання у сприянні Силам оборони України, а після цього пропонували за гроші отримати "амністію".

Підкреслюється, що таким чином керівник місцевої "філії" ФСБ та його спільники "заробляли" на масових репресіях, а також робили "показники" перед російськими "кураторами".

За даними слідства, до лав окупаційного органу його очільник особисто залучив ще вісьмох зрадників, які брали безпосередню участь у катуваннях мирних жителів.

Після звільнення Херсона "посадовець" разом зі своїми поплічниками втік на лівий берег р. Дніпро і наразі там переховується від правосуддя.

Зазначається, що на підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили колишньому генералу та вісьмом його спільникам про підозру за декількома статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);

- ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);

- ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань);

- ч. 2 ст. 28, ч.1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

Раніше повідомлялось, що СБУ затримала агента ФСБ, який відпрацьовував примарну "квартиру в Криму".

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті