Відпрацьовував примарну "квартиру в Криму": СБУ затримала агента ФСБ

СБУ затримала агента РФ, який працював на ФСБ, сподіваючись "отримати" квартиру в Криму. Про це повідомило 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях у Facebook 4 лютого.

"Контррозвідка Служби безпеки викрила глибоко законспірованого агента ФСБ в Одесі, – сказано в повідомленні. – Ним виявився колишній військовий, який ще з 2010 року контактував з російською спецслужбою, а з 2020 почав активно збирати розвіддані про заходи бойової підготовки Збройних Сил України на території південного регіону".

Уточнюється, що "особливу увагу" він звертав на хід міжнародних військових навчань в акваторії Чорного моря і тренувань сухопутних підрозділів ЗСУ на полігонах, зокрема бойових розрахунків протитанкових ракетних комплексів "Джавелін".

Також він намагався "відслідковувати" надходження в Україну військової продукції і товарів подвійного призначення через морські порти Одеси, Маріуполя, Чорноморська, Ізмаїла та Скадовська.

Зазначається, що співробітники СБУ задокументували факти розвідувально-підривної діяльності ворожого агента і встановили його російських кураторів. На завершальному етапі спецоперації контррозвідники Служби безпеки затримали поплічника агресора.

За даними слідства, зрадником виявився місцевий житель, який у 1990 році закінчив Костромське вище командне училище за спеціальністю "хімік-розвідник". Потім до середини 90-х проходив службу у штабі Одеського військового округу та звільнився у званні капітана.

Підкреслюється, що після цього він зайнявся бізнесом і відкрив у середмісті обласного центру магазин з продажу спортивного спорядження. Крім цього займався контрабандою відповідної продукції з РФ. Таким чином, він потрапив у поле зору російської спецслужби.

"Під час чергового перебування на території РФ його завербував кадровий співробітник управління ФСБ по Курській області", – сказано в повідомленні.

Уточнюється, що саме він до повномасштабного вторгнення відпрацьовував своєму агенту завдання зі збору розвідінформації на користь країни-агресора. Для комунікації використовували закриті канали електронного зв’язку. Також агент передавав розвідувальні "звіти" під час особистих зустрічей в РФ. За виконання ворожих завдань зрадник сподівався отримати допомогу від окупантів щодо відчуження на його користь об’єкта нерухомості вартістю 200 тисяч доларів у тимчасово окупованому Криму.

"На підставі отриманих доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада), – пише відомство. – Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою".

Наразі триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до цього злочину. Спецоперацію проводили співробітники СБУ Одеської області за координації Департаменту контррозвідки Служби безпеки та процесуального керівництва органів прокуратури.

Раніше повідомлялось, що колаборанту з Рубіжного на Луганщині, ексдепутату міськради Сімоненку оголошено про підозру.

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті