"Є організатори". Російським окупантам роздавали знаряддя для сексуального насилля над українцями – голова Верховного Суду

На деокупованих територіях України знаходили знаряддя для сексуального насильства, які російські офіцери роздавали солдатам для знущання з українців. Про це повідомив голова Верховного Суду Всеволод Князєв під час міжнародної конференції United for Justice, - пише Укрінформ.

"У сексуальних злочинах в Україні немає просто виконавців, там є й організатори. Бо структура цих злочинів дуже складна. Чи не було це формою геноциду українського народу? На деокупованих територіях Пущі, Бородянки, Ірпеня, коли я відвідував звільнені і знищені приміщення судів, в одному з них, яке використовувалося як штаб російських офіцерів, СБУ знайшла цілий ящик засобів, які використовуються для вчинення насильницьких сексуальних актів. Офіцери роздавали їх солдатам, щоб вони в подальшому їх використовували. Ймовірно, що вони це мали вже із собою, і цей злочин планувався заздалегідь", - розповів він.

За його словами, для України і міжнародної спільноти важливо визначити, хто відповідальний за цей злочин, хто є його суб’єктом.

Очільник Верховного суду зазначив, що незабаром ці справи в судах стануть масовими, і важливо кваліфікувати ті чи інші дії.

Також Всеволод Князєв зазначив, що на ці злочини є дві точки зору:

1) суб’єктом злочину геноциду може бути тільки вище військове та політичне керівництво, яке віддавало накази на знищення тієї чи іншої нації;

2) деякі російські військові воюють проти України, будучи впевненими, що нашої нації не існує.

Проте, сказав Князєв, у суді розглядається наразі лише одна справа щодо злочинів геноциду

Як повідомлялося раніше, правоохоронці встановили 171 потерпілого від сексуального насильства з боку російських військовослужбовців.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті