У Польщі легалізувалося 1,5 мільйона українців після 24 лютого

Законодавство, ухвалене Польщею, фактично зрівняло у правах поляків та українців. Про це в інтерв'ю Еспресо заявив надзвичайний та повноважний посол України у Польщі Василь Зварич.

"Ведеться статистика польською владою щодо тих громадян України, які прибули сюди після 24 лютого та оформили PESEL (Універсальна електронна система реєстрації населення). Таких громадян України налічується близько 1,5 мільйона. З них – десь понад 300 тисяч уже легально працюють" , - сказав він.

Зварич підкреслив, що ухвалене законодавче врегулювання дозволяє українцям, які прибули сюди після 24 лютого і отримали PESEL користуватися такими ж правами та привілеями, як і громадяни Польщі.

"Це стосується і легального працевлаштування, і навчання у школах та вищих навчальних закладах, і безкоштовної медичної опіки. Це величезний вияв солідарності щодо українського народу. Важливо, що вона озвалася своєрідним жестом солідарності народу України щодо тих поляків, які сьогодні проживають чи планують приїхати до України. Верховна Рада нещодавно схвалила закон про статус поляків, який фактично зрівнює у правах громадян Польщі та України", - додав посол.

На думку Зварича, таких ініціатив та спільних проектів має бути більше.

"Ці цеглини, які ми закладаємо в наш спільний фундамент, на якому ми збудуємо справді братство. Ми вже говоримо не про партнерство, не про стратегічне партнерство, а про братерство двох народів", - підсумував він.

Як повідомлялося раніше, польські школи готові з вересня прийняти 200-300 тисяч дітей з України.

Статті

Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Всі статті