СБУ зібрала доказову базу ще на трьох організаторок псевдореферендуму на Луганщині, включаючи відому сепаратистку Задираку

До 10 років позбавлення волі та конфіскація майна загрожує ще трьом організаторкам незаконного псевдореферендуму в Луганській області. Про це повідомило 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях в м. Сєвєродонецьк у Facebook 28 листопада.

"Нещодавно повідомлення про підозру отримали голова та заступниця голови "дільничної виборчої комісії №2809". У вересні 2022 р. вони організували та провели незаконне "голосування" у селищі Металіст, селах Земляне, Раївка, Стукалова Балка та Шишкове Щастинського району. Правопорушниці займалися складанням списків виборців, ідентифікацією осіб, що прийшли на виборчу дільницю, видачею бюлетенів та їх підрахунком, підготовкою протоколів голосування тощо", - сказано в повідомленні.

Відносно цих правопорушниць слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях продовжують слідчі дії за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури.  

"Досудове розслідування щодо ще однієї організаторки окупаційного референдуму вже завершено. Йдеться про відому поплічницю окупантів  Неллі Задираку, яка на час вчинення злочину є так званим "депутатом народного совета ЛНР", - сказано в повідомленні. 

Зазначається, що 20 вересня 2022 р. під час пленарного засідання так званого "народного совета ЛНР" вона разом із іншими "депутатами" проголосувала за "закон" про проведення "референдуму". Згодом, на підставі цього "документу", окупанти провели "референдум" у Луганської області та на так званих "закордонних дільницях", створених на території РФ. 

Після захоплення Рубіжного Задирака прибула до окупованого міста і наразі допомагає агресору утверджувати окупаційний режим. Її оголошено у розшук.  

Уточнюється, що організаторкам псевдореферендуму доведеться відповідати перед законом за ч. 5 ст. 111-1 та ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність та умисні дії з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією, вчинені за попередньою змовою групою осіб).

"У 2023 році СБУ повідомила про підозру 67 організаторам псевдореферендуму щодо приєднання Луганської області до РФ. Слідчі спецслужби скерували до суду обвинувальні матеріали щодо 50 фігурантів", - зазначає відомство.

Раніше повідомлялось, що у зруйнованому Рубіжному мер-зрадник і сепаратистка Задирака організували "сепаратистський випускний". Для 23 дітей.

Статті

Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Всі статті