У зруйнованому Рубіжному мер-зрадник і сепаратистка Задирака організували "сепаратистський випускний". Для 23 дітей

У Рубіжному, яке окупанти обстрілювали з перших днів повномасштабних бойових дій і практично зруйнували, місцеві сепаратисти організували "випускний" для тих дев’яти- й одинадцятикласників, які залишились у місті, 13 липня. Про це повідомив журналіст Олексій Артюх у своєму Телеграм-каналі.

"Тим часом в окупованому Рубіжному "з розмахом" відгуляли випускний", – написав Артюх.

На фото, яке розмістив розмістив Артюх, можна нарахувати 23 випускники (одна дитина спробувала сховатись за іншими, але її голову все-таки видно).

Важко точно сказати, скільки учнів з Рубіжанської громади до початку повномасштабної війни планували почути цьогоріч останній дзвоник. Однак диспропорцію в кількості уявити легко. Станом на лютий 2022 року в Рубіжанській міській громаді (з селами сусідніх старостатів) працювало 10 закладів загальної середньої освіти. Про це свідчать дані державного "Реєстру суб'єктів освітньої діяльності".

У кожному такому закладі освіти працювали дев’яті класи, а в більшості з них і одинадцяті. Й іноді в одному такому класі навчалось більше дітей, ніж на цьому фото. Тобто, кількість випускників у громаді мала вимірюватись сотнями, як це було в попередні роки.

Що стосується організаторів заходу, через яких 23 юних рубіжанина й рубіжанки по суті позбавлені можливості отримати в цьому році документ про освіту українського зразка – це Неллі Акопівна Задирака й Сергій Іванович Хортів (див. фото).

Стосовно першої – це відома в регіоні сепаратистка, ім’я якої в Рубіжному практично стало "нарицательным". У 2014 році активно закликала земляків до сепаратизму, а коли з того нічого не вийшло, виїхала в окупований Луганськ і розвинула там бурхливу діяльність в якості "депутатки" й "чиновниці".

Цікава деталь: з 1998 до 2012 року Неллі Задирака чотири рази балотувалась до Верховної Ради Украиїни. Щоразу від комуністичної партії, і щоразу марно.

Неллі Акопівні невдовзі виповниться 73 роки. Попри парадоксальність, день її народження співпадає з Днем Незалежності України – 24 серпня.

Другий організатор "випускного" – одягнений у "піксель" від окупантів 56-річний Сергій Хортів, який станом на 24 лютого 2022 року був у громаді міським головою.

У перші дні повномасштабних бойових дій Сергій Хортів просто зник, на робочому місці помічений не був, на дзвінки не відповідав. У наступні дні, коли начальниця служби у справах дітей за допомогою Сєвєродонецької районної та Луганської обласної адміністрацій організовувала евакуацію найбільш вразливих мешканців громади, ризикуючи життям, він так само на роботі був відсутній.

З’явився Хортів у полі зору земляків 2 квітня, причому не в якості людини, готової вирішувати проблеми зруйнованого міста, а в якості персонажа "кадирівського відео" (див. скріншоти). На відео розповідав про те, якою "поганою" була українська влада (та сама, завдяки якій він отримував величезну зарплату та звання Заслуженого працівника освіти України), а також відверто гнобив земляка-активіста, який раніше насмілювався заперечувати йому як міському голові.

Згадане вище звання Заслуженого працівника освіти України отримав від держави, будучи директором одного з місцевих технікумів. Де, до речі, у числі інших предметів викладав і історію України.

Раніше "ОстроВ" повідомляв про те, що відбувалось у Рубіжному з початку повномасштабних бойових дій до середини березня – якраз у той період, коли Хортів зник з поля зору містян.

Також раніше повідомлялось про те, як війна й окупація Луганщини вплинули на можливість отримати професію.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті