Російського генерала Суровікіна звільнили із СІЗО відразу після смерті Пригожина - NYT

Колишнього заступника командувача угруповання російських військ в Україні Сергія Суровікіна, який зник після заколоту Євгена Пригожина, звільнили після смерті глави ПВК "Вагнер". Про це пише The New York Times, - повідомляє 5 вересня DW.

NYT з посиланням на двох чиновників США і неназване джерело, близьке до міноборони росії. Тим самим видання підтвердило інформацію російської журналістки Ксенії Собчак, яка раніше опублікувала фотографію генерала разом із дружиною.

За словами російського співрозмовника NYT, який надав інформацію на умовах анонімності, Суровікін зберіг своє генеральське звання і формально залишається на військовій службі, проте кар'єрних перспектив у нього більше немає. За даними цього ж джерела, генерал армії Суровікін був звільнений через кілька днів після смерті засновника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина в авіакатастрофі. Зі свого боку американські офіційні особи зазначили, що залишається незрозумілим, чи зберігаються якісь обмеження, зокрема, на пересування Суровікіна, після його звільнення.

Нагадаємо, що генерал Сергій Суровікін командував угрупованням російських військ в Україні з жовтня 2022 року до січня 2023-го, потім став заступником командувача, поступившись посадою начальнику генштабу РФ Валерію Герасимову. Американські офіційні особи вважають, що про повстання Пригожина він дізнався ще до його початку. Вони не змогли уточнити, чи існують зараз якісь обмеження на пересування Суровікіна або інші санкції, накладені російською владою.

На публіці він не з'являвся з моменту заколоту Пригожина наприкінці червня. У ніч, коли ПВК "Вагнер" ішов на Москву, генерал опублікував відео із закликом відступити і підкоритися наказам верховного головнокомандувача.

Статті

Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Всі статті