У Росії неповнолітню школярку вперше відправили в СІЗО за антивоєнні висловлювання

У Росії 17-річну ученицю 10-го класу з Чити Любов Лізунову перевели з-під домашнього арешту в СІЗО у кримінальній справі щодо графіті "Смерть режиму" і постів, які схвалюють підпали військкоматів.

Це перший випадок, коли в Росії неповнолітню школярку відправляють під варту у справі про антивоєнний виступ, свідчать дані "ОВД-Инфо", проаналізовані російським опозиційним виданням "Агентство".

Про посилення запобіжного заходу стало відомо в середу з листа другого фігуранта справи, 20-річного читинця Олександра Снежкова, який опублікувала активістка Анастасія Шевченко. "Любу теж заарештували. Закінчуватиме 10 клас у СІЗО, пише Саша. Знайшли терористів. По гаражах і чатах вистежували. Читинці можуть спати спокійно - діти за ґратами", - написала Шевченко.

Зазначається, що Лізунова, Снєжков і 23-річний Владислав Вишневський проходять у загальній кримінальній справі про заклики до здійснення терористичної діяльності (ст. 205.2 КК) та екстремізм (ст. 280 КК). Лізуновій і Снежкову також закидають вандалізм із мотиву політичної ненависті (ч. 2 ст. 214 КК). На момент порушення справи Лизуновій було 16 років. Усіх трьох занесено до списку екстремістів і терористів. Читинців затримали в жовтні 2022 року після того, як вони написали фразу "Смерть режиму" на стіні гаража в Читі. Силовики також закидали їм публічне виправдання диверсій на залізниці та підпалів військкоматів.

Спочатку затриманих відпустили під підписку про невиїзд. Як писала "Чита.Ру", Сніжков і Лізунова спробували втекти з країни, тому на початку 2023 року дівчину помістили під домашній арешт, а молодика - у СІЗО. Про запобіжний захід щодо Вишневського нічого невідомо.

Згідно з даними "ОВС-Інфо", загалом від початку війни в Україні кримінальні справи за антивоєнні виступи (висловлювання, пости, підпали військкоматів і підготовку до них, напади на представників влади) порушили проти 16 неповнолітніх росіян, зокрема чотирьох дівчат. Із цих дівчат лише одна - мешканка Санкт-Петербурга Дар'я Козирєва (залишила напис "Вбивці, ви розбомбили його. Іуди" на інсталяції "Подвійні серця", встановленій у Санкт-Петербурзі на честь побратимства міста з Маріуполем) - досі перебувала в СІЗО. Однак на відміну від Лізунової, вона потрапила під варту вже у 18-річному віці.

Ще одна 16-річна дівчина перебуває під підпискою про невиїзд у справі про вандалізм у Криму. Проросійський активіст Олександр Таліпов повідомляв, що вона розкидала жовті кульки з проукраїнськими написами і розклеювала антивоєнні листівки. А 18-річна школярка з Казані Аделя Хасанова у квітні 2023 року була засуджена до двох років умовно за спробу підпалу військкомату.Із решти 12 росіян, яких почали переслідувати в неповнолітньому віці, двох - тепер уже 18-річного Германа Кузовкіна та 17-річного Єгора Балазейкіна - відправили в колонії.

Із решти 12 росіян, яких почали переслідувати в неповнолітньому віці, двох - тепер уже 18-річного Германа Кузовкіна та 17-річного Єгора Балазейкіна - відправили до колоній за спробу підпалу військкомату. Одного - за аналогічний вчинок на примусове психіатричне лікування (на момент вироку йому було 16 років), ще двоє перебувають у СІЗО - одного (вже виповнилося 18 років) звинувачують у підпалі релейних шаф на залізниці, другому закидають спробу підпалу військкомату (його вік невідомий). Після повідомлень про затримання невідома доля ще трьох підлітків з Улан-Уде: двоє з них підпалили банер із буквою V, третій - кричав "Слава Україні!" біля пам'ятника червоногвардійцям. Ще двоє молодих людей перебувають під підпискою про невиїзд, одну справу закрито, в іншій засуджений отримав умовний термін.

Статті

Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Всі статті