Російські зеки більше не отримують помилування від путіна за участь у війні проти України

Російські в’язні, які поїхали воювати проти України, замість помилування від президента РФ путіна отримують тепер умовне звільнення, а служити їм належить до кінця війни. Про це повідомляє ВВС..

Вербувати ув’язнених із російських колоній влітку 2022 року почав засновник угруповання найманців, ПВК "Вагнер" Євген Пригожин. З лютого 2023 відправлення в’язнів на фронт займається міноборони росії. Завербованим ув’язненим спочатку обіцяли гроші й помилування через пів року участі у бойових діях.

У середині 2023 року путін підтвердив, що помилував ув’язнених, які повернулися з війни проти України. Серед помилуваних були засуджені за вбивства й інші тяжкі злочини.

Журналісти ВВС з повідомлень родичів ув’язнених і розповідей самих учасників війни дізналися, що завербовані з колоній тепер укладають контракти з міноборони росії на один рік, а не на шість місяців, як було раніше. Контракт із відомством продовжується автоматично.

Крім того, засуджені вже не отримують помилування від путіна і воюють у статусі умовно звільнених. Норма про це, нагадує ЗМІ, з’явилася в законі нещодавно. Це не умовно-дострокове звільнення, тому що для його отримання потрібне рішення суду. Для умовного звільнення достатньо рішення колонії чи військкомату, де ув’язнені підписують контракт. Участь президента росії в цьому процесі також не потрібна, уточнюють автори публікації.

Повне звільнення й погашення судимості ув’язнені зможуть отримати лише у разі вручення держнагороди чи звільнення через закінчення війни, втрату здоров’я чи досягнення граничного віку.

Журналісти вивчали повідомлення родичів бійців "Шторм Z" у чатах і дійшли висновку, що набір спецроти ув’язнених припинився ще в серпні минулого року. З вересня в’язнів записують до підрозділів "Шторм V".

За даними, які ВВСі аналізує разом із російським виданням "Медіазона" і командою волонтерів, станом на 23 січня на війні проти України загинули понад вісім тисяч російських в’язнів. Більше ніж тисяча з них воювали у загонах "Шторм Z" чи "Шторм V".

Як повідомлялося, влада РФ "виморожує" зеків, щоб вони охочіше записувалися на війну в Україну. 

Нагадаємо, режисер "Єралаша", засуджений за розпусні дії щодо підлітка, пішов убивати українців. 

 

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті