"Подарунок Путіну". Чехи за чотири години зібрали два мільйони на ракетну установку для України

У рамках ініціативи «Подарунок Путіну» (Dárek pro Putina) чехи 20 лютого за чотири години зібрали понад два мільйони крон (85 тис. євро) на ракетну установку «Пржемисл» для ЗСУ. Про це повідомляє "Чеське радіо" з посиланням на агентство ČTK.

Співавтор проекту Мартін Ондрачек зазначив, що це найуспішніший старт чеського збору коштів на озброєння для української армії. Цільова сума для придбання ракетної установки RM-70 з комплектом із 365 ракет становить 50 мільйонів крон (2,1 млн євро).

«RM-70 є мобільним реактивним артилерійським знаряддям, що дозволяє вести вогонь залпом і одиночними пострілами. Залп із сорока ракет може чудово проорати площу в три гектари. Звідси і назва зброї – Пржемисл (Пржемисл Орач – легендарний перший чеський князь, землероб). А оскільки наближається весна, а разом із нею і робота у полі, назва «Пржемисл» здається нам логічним вибором», - повідомляє ініціатива на своєму сайті.

За словами Ондрачека, чеський виробник боєприпасів STV Group вже розпочав модернізацію та перебудову ракетної установки для потреб української армії, і до кінця квітня вона має бути готовою до відправки.

Важливим моментом діяльності ініціативи «Подарунок Путіну» є вибір назв зброї. У минулому чехи вже придбали таким самим шляхом для України танк, який одержав назву «Томаш» та систему ППО «Віктор», - йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, танк «Томаш», закуплений коштом чеських громадян, вже воює в Україні.

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті