ООН хоче піти на серйозні поступки в санкціях проти росії для розблокування «зернової угоди» - ЗМІ

ООН нібито пропонує росії серйозні поступки в запроваджених проти неї санкціях, намагаючись домовитися про коридори для експорту українського продовольства. Про це пише німецький таблоїд Bild із посиланням на «секретний лист генсека ООН Антоніу Гутерріша до міністра закордонних справ рф сергія лаврова», - повідомляє hromadske.ua.

За даними видання, у листі до лаврова Гутерріш пропонує «чотири конкретні наріжні камені угоди між Секретаріатом ООН і рф», яка має «призвести до відновлення Чорноморської ініціативи».

Йдеться, зокрема, про дозвіл перепідключення державного «Россільгоспбанку» до міжнародної платіжної системи SWIFT через спеціально засновану дочірню компанію «RSHB Capital S.A.». Цей пункт був і серед офіційних вимог росії перед тим, як вона односторонньо вийшла із «зернової угоди».

Bild заявляє, що звернувся до Єврокомісії і там підтвердили, що «ЄС висловив росії через ООН свою відкритість для пошуку більш постійного, конструктивного рішення» через «дочку» «Россільгоспбанку».

Окрім того, за даними Bild, ООН хоче «застрахувати російські кораблі від українських атак» в Азовському та Чорному морях. Як зазначається, глава ООН у листі пише: «Страхова компанія, що фінансується ООН для російського експорту продовольства та добрив, може почати працювати з Lloyd’s протягом 4-6 тижнів».

Пропонується не лише «страхування вантажів для російського експорту продовольства та добрив», але також страхування «каско та P&I», тобто комплексне страхування від зовнішніх впливів на судна, що використовуються для транспортування, та страхування за збитки, завдані третім особам.

Третім пунктом, за даними Bild, є допомога з розмороженням активів російських компаній з виробництва добрив у Європейському Союзі. У листі генсек ООН начебто просить подати список конкретних рахунків чи активів та вказує, що російські компанії з виробництва добрив мають звернутися до відповідних національних органів ЄС за відповідними «винятками».

Окрім цього, Гутерріш начебто пропонує дозволити швартуватися в портах країн ЄС російським кораблям, які перевозять харчові продукти та добрива через швидкі портові дозволи.

У Єврокомісії сказали Bild, що санкції ЄС передбачають «цілеспрямовані винятки, щоб дозволити російським кораблям доступ до портів ЄС, якщо це необхідно для закупівлі, імпорту або транспортування сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, включно з пшеницею та добривом».

Тож видання припускає, що ООН працює над спрощенням складних «винятків» для російських кораблів, які хочуть отправлятися до Європи з харчами та добривами.

Bild зазначає, що звернувся до офісу генсека ООН по коментар, але залишився без відповіді.

Неназваний український посадовець сказав таблоїду, що пропозиції Гутерріша є «неймовірною образою», а український уряд «за жодних обставин» не повернеться до «зернової угоди» з росією за цих умов. Україна також не відмовиться від свого права атакувати російські військово-морські кораблі та незаконно побудовані споруди, наприклад, Кримський міст, щоб продовжувати наступ.

Статті

Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Всі статті