Омбудсмен про відео з "розстрілом" окупантів: Брехлива фіктивна здача в полон є воєнним злочином

Брехлива фіктивна здача у полон російських окупантів на Луганщині, коли вони відкрили  вогонь на ураження військових Збройних сил України, є воєнним злочином. Про це повідомив Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець у своєму Телеграм-каналі 20 дистопада.

"З окремих шматків відео про інцидент з російськими військовими на Луганщині можна зробити висновок, що скориставшись інсценуванням здачі в полон, росіяни вчинили воєнний злочин — відкрили вогонь на ураження військових Збройних сил України", - зазначив омбудсмен.

Він наголосив, що у такому випадку особи з-поміж російських військовослужбовців не можуть вважатися військовополоненим, а є такими, що ведуть бій і вчиняють віроломство. Вогонь у відповідь не є воєнним злочином. Навпаки, ті, хто хочуть скористатися захистом міжнародного права для вбивства - повинні бути покараними.

"Єдиною причиною загибелі російських військовослужбовців на території Україні є злочинна політика Російської Федерації, яка розпочала необґрунтовану геноцидну війну проти українського народу. Не дивно, що такі «вкиди» зі звинуваченнями відбуваються на фоні звільнення Херсону і викриття тисяч нових фактів воєнних злочинів Кремля", - пише Лубінець, додавши, що перемикнути увагу не вдасться.

"Вбивці залишаються вбивцями, а воєнних злочинців очікує трибунал", - підсумував Уповноважений з прав людини.

Як повідомлялося раніше, прокремлівські Телеграм-канали 18 листопада розповсюдили два відеоролики, на яких знято, як вони стверджують, "страту російських військовополонених" у Макіївці Луганської області. На першому відео з приватного будинку виходять військовослужбовці РФ, які ховалися там під час бою, і за командою українських військових лягають на землю перед входом до будівлі. Загалом із дому виходять близько 10 осіб. Голос за кадром запитує, чи всі вийшли, і хто із росіян - офіцер. Останнім із-за стіни будівлі з'являється людина у чорному, яка відкриває вогонь з автоматичної зброї у бік військових ЗСУ, після чого запис обривається.

Другий ролик – зйомки цього ж двору з повітря. На кадрах видно 12 тіл у військовій формі, що лежать на землі, зі слідами крові під ними. Зважаючи на все, це ті ж люди, що лежали на землі в першому ролику.

Статті

Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Всі статті