The Economist у контексті можливого наступу РФ на Харків повідомило, що у Східному Сибіру зараз тренуються близько 120 000 військових

Росія хоче зробити Харків непридатним для життя, посилюючи бомбардування та здійснити наступ на місто. Статтю про це розмістило видання The Economist, - пише Суспільне.

Видання зазначає, що на цьому етапі точні наміри Росії не ясні, хоча є явні ознаки того, що вона готується до великого літнього наступу.

"Українське джерело видання повідомило, що Росія зараз тренує шість дивізій (приблизно 120 000 військовослужбовців) у Східному Сибіру. 3 квітня президент Володимир Зеленський заявив, що Росія мобілізує ще 300 тисяч у червні. Харків – один із кількох можливих напрямків майбутнього штурму", - йдеться у статті.

Також нагадується, що Росія посилила бомбардування Харкова в грудні 2023 року, приблизно в той час, коли стало зрозумілими проблеми з американською військовою допомогою. Відтоді місто потерпало від більше балістичних ракет, ніж будь-коли з початку вторгнення. Напади безпілотників почастішали: вони літають швидше і вище.

Видання пише, що російські війська спочатку атакували енергетичні обʼєкти в місті та області, а згодом почали скидати керовані бомби. Тоді й зʼявилися атаки, які називають "double-tap" — де після першого відразу слідує другий в одну й ту ж саму точку.

Військові джерела в Києві стверджують, що Росія вирішила зробити Харків "сірою зоною", непридатною для проживання цивільних. Журналісти видання поспілкувалися з міським головою Ігорем Тереховим, де той "рішуче заперечує цю гіпотезу", оскільки місто "не має наміру здаватися".

Терехов каже, що потрібне ППО та винищувачі F-16, за допомогою яких можна було б збивати російські бомбардувальники, які націлюють керовані бомби на Харків. Видання пише, що "Росія знищила деякі з поставлених із Заходу одиниць ППО Patriot, які Україна використовувала для захисту таких міст, як Харків".

Військова операція із захоплення Харкова була б надскладним завданням для Росії. Востаннє вона намагалася зробити це у 2022 році, коли місто було набагато гірше захищене. Проте і тоді армія РФ зазнала провалу.

Статті

Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Всі статті