Окупанти планують вивезти з Енергодара 3100 працівників ЗАЕС

Держпідприємство "НАЕК "Енергоатом" повідомило про наявність у компанії інформації щодо планів російських окупантів вивезти з Енергодара - міста-супутника Запорізької АЕС - 3100 працівників станції. Про це пресслужба "Енергоатому" повідомила у Телеграм 10 травня. 

"Отримано інформацію про підготовку російських окупантів до "евакуації" з міста-супутника Запорізької атомної електростанції близько 3,1 тис. осіб", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили в НАЕК, насамперед ідеться про вивезення 2,7 тис.працівників станції, які підписали контракт із фейковим АТ "Експлуатувальна організація Запорізької АЕС" або іншим підприємством "Росатома", а також членів їхніх сімей.

"Водночас, нагадуємо, що працівникам ЗАЕС виїзд із міста рашисти заборонили майже з початку окупації. Також, за інформацією Генерального штабу ЗСУ, з Енергодара до Ростовської області вже вивезли частину сімей запорізьких атомників", - зазначили в "Енергоатомі".

Як пояснили в компанії, російські окупанти в такий спосіб доводять свою нездатність забезпечити експлуатацію Запорізької АЕС, оскільки наразі на станції і без того катастрофічно не вистачає кваліфікованого персоналу.

"Навіть українських працівників, які, підписавши ганебні контракти, погодилися співпрацювати з рашистами, найближчим часом планують "евакуювати". І це загострить уже вкрай нагальне питання наявності достатньої кількості персоналу для гарантування безпеки експлуатації АЕС навіть у поточному відключеному стані", - попередили в НАЕК.

Водночас "Енергоатом" зі свого боку вживає всіх можливих заходів щодо формування необхідної кількості фахівців, здатних гарантувати безпечну роботу станції в перший період після її деокупації.

Компанія має намір формувати команду вахтовим методом із працівників ЗАЕС, які зараз перебувають на контрольованій Україною території, а також фахівців інших атомних станцій.

"Якомога швидша деокупація Запорізької АЕС, вигнання рашистів з Енергодара та передання контролю над станцією її законному українському оператору "Енергоатому", - це єдиний шлях припинення російського безладу на ЗАЕС та гарантування її подальшої безпеки", - заявили в "Енергоатомі".

Як повідомлялося, російські військові готуються заблокувати працівників Запорізької АЕС на станції зі страху перед контрнаступом ЗСУ.

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті