На Дніпропетровщині понад 3,7 тисяч сімейних лікарів і медсестер пройшли навчання з надання первинної психологічної допомоги

Понад 3,7 тис сімейних лікарів і медсестер Дніпропетровщини пройшли курси з надання первинної психологічної допомоги. Ще більш ніж 300 нині опановують ці навички онлайн на платформі НСЗУ або офлайн – на тренінгах у Львові та Києві. Про це повідомили в Дніпропетровсій ОВА.

"Медичні працівники первинної ланки продовжують навчання за спеціальною програмою mhGAP. Я вдячна лікарям, що вони взяли на себе відповідальність опікуватися ментальним здоров’ям пацієнтів. Це дуже актуально для нашого прифронтового регіону. Де окрім місцевих жителів мешкають сотні тисяч переселенців", – зазначила заступник начальника Дніпропетровської ОВА Надія Задорожна.

Як повідомляється, на заняттях медики дізнаються, як вчасно виявити проблему, як спілкуватися з людьми, яким потрібна психологічна допомога, та яким чином оцінити, чи необхідне втручання вузькопрофільного спеціаліста.

Регіональна координаторка програми "Ти як?" Вікторія Панченко зазначає, що за різними статистичними даними кожна третя людина в Україні відчуває психологічні наслідки війни.

"Програма метального здоров’я – це про якість життя. А її завдання – показати людям культуру турботи про себе", – вважає Вікторія Панченко.

За словами лікарів, які вже практикують, українці через війну все частіше звертаються із порушеннями сну, тривожністю, депресивними станами, розладами харчування. Тож до кожного шукається  індивідуальний підхід, використовуються методи з програми ментального здоров’я "Ти як?". 

Як зазначають у Дніпропетровській ОВА, дізнатися адресу амбулаторії, де надають психологічну допомогу, можна за посиланням. 

Нагадаємо, у Житомирі відкрили Центр психосоціальної допомоги для дітей, які евакуювалися із небезпечних територій. 

Статті

Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Всі статті