Макрон та Сунак назвали посилення військової допомоги Україні "життєво важливим завданням"

Президент Франції Емманюель Макрон та прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак назвали посилення військової допомоги Україні "життєво важливим завданням для обох країн та їхніх союзників". Про це вони заявили на прес-конференції за підсумками першого з 2018 року франко-британського саміту, оголосивши про перезапуск «ключового» партнерства між двома країнами після довгого періоду гострих розбіжностей, повідомляє RFI.

На підсумковій прес-конференції Емманюель Макрон та Ріші Сунак одностайно підтвердили головне на сьогодні життєво важливе завдання для обох країн та їхніх союзників – посилення військової допомоги Україні.

"Наша рішучість полягає в тому, щоб допомогти Україні вистояти і провести ті контрнаступи, які вона має намір провести. На даний момент пріоритет – у військовій сфері", - наголосив Макрон, повторивши, що переговори про мир мають відбутися «тоді, коли вирішить Україна», і за умов, які вона вважатиме прийнятними.

«Росія не може і не повинна виграти цю війну», — вкотре вказав президент Макрон, говорячи про «однакову рішучість» Франції та Великобританії щодо підтримки України.

«Ми хочемо, щоб Україна виграла цю війну, і ми абсолютно єдині у цьому. Наше завдання поставити Україну в максимально сильну позицію», — беззастережно підтримав французького лідера Ріші Сунак.

Британський прем'єр повідомив: "Ми домовилися спільно тренувати українських морських піхотинців, щоб дати Україні вирішальну перевагу на полі бою".

Агентство AFP нагадує, що Великобританія минулого року запустила власну програму навчання українських військових Interflex. У рамках місії у 2023 році планується підготувати 20 тисяч солдат ЗСУ. Франція також навчає українських військових, зокрема, для застосування французьких озброєнь, що поставляються Києву.

Париж одночасно підтримує роботу запущеної Європейським союзом спеціальної Місії військової допомоги Україні - EUMAMUkraine. 8 березня голова європейської дипломатії Жозеп Боррель повідомляв, що до кінця місяця ця тренувальна місія завершить підготовку 11 000 українських військових. До кінця року, згідно з планом, європейські інструктори навчать 30 000 солдатів ЗСУ.

Статті

Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Всі статті