Хто з переселенців не/зможе отримати соціальні виплати: пояснення експертки

Органи соцзахисту мають напрацювати певний алгоритм дій щодо нового порядку призначення виплат переселенцям з 1 серпня 2023 року, щоб допомогу отримували люди, для яких вона вкрай необхідна. Про це розповіла "ОстроВу" голова правління Громадського холдингу "ГРУПА ВПЛИВУ" Тетяна Дурнєва, коментуючи постанову Кабміна щодо змін у порядку  призначення виплат на проживання для внутрішньо переміщених осіб з 1 серпня 2023 року.

"Уряд намагався балансувати між можливостями держави та потребами громадян, які постраждали внаслідок війни. Водночас громадські організації, Офіс Омбудсмена,  багато зацікавлених сторін намагалися вплинути на те, щоб це було з мінімальними  ризиками для вразливих категорій громадян. Звісно, постанова не є абсолютно ідеальною. Ми це усвідомлюємо, але також ми розуміємо, що з березня минулого року  держава виплачувала кошти всім ВПО, безвідносно до майнового стану, перебування за кордоном або повернення до покинутого місця проживання. Можливо, зміна підходів до призначення виплат  була б неактуальною у разі достатньої наповненості Державного бюджету. Дійсно, спочатку держава оперативно відреагувала: почала надавати таку допомогу всім, хто перемістився, і безстроково. З часом стало зрозуміло, що є люди, які зареєструвалися, як ВПО, а потім повернулися до свого покинутого місця проживання. Або поїхали за кордон на проживання та продовжували отримувати допомогу. З огляду на це, держава вирішила фокусуватися на допомозі найбільш потребуючим", - наголошує Тетяна Дурнєва.

За її словами, запровадження майнових критеріїв потрібно, але з іншої сторони, це викликає ж багато запитань.

"Ці зміни торкнуться багатьох людей. І ми усвідомлюємо, що можуть виникати проблеми у тих, кого неправомірно позбавили виплат. Це багатоскладова постанова, тому для прийняття рішення про призначення або продовження виплати органам соцзахисту населення потрібно буде напрацювати так би мовити блок-схему з огляду на: майновий стан людини, де вона перебувала, чи купували щось дорожче 100 тис грн тощо. Це  все  ускладнює прийняття рішень", - говорить експертка.

Саме на органах соцзахисту покладається відповідальність  щодо правомірності не/призначення  допомоги. 

"Паралельно будуть проводитися перевірки фактичного місця проживання. Важливо, щоб ці перевірки були людиноорієнтовані. Перевірки не проводяться просто так, а для цього мають бути відповідні підстави - переміщення в межах однієї громади, наявність інформації про зміну місця проживання, рекомендації Мінфіну за результатами верифікації. За два дні людину попереджають про перевірку. Якщо ж вона відсутня, то протягом 14 днів до органу соціального захисту населення можна  подати заяву в довільній формі щодо відсутності змін в адресі місця фактичного проживання. Звісно, ми проти того, щоб людина мусила сидіти вдома, але зараз алгоритм досить гнучкий і більш-менш прийнятний", - коментує Тетяна Дурнєва.

Крім цього, впроваджується допомога для ВПО з розрахунку не на окрему людину, а на родину. За словами експертки, з точки зору держави, такий  підхід обґрунтований тим, що перевіряється відповідність критеріям всіх членів сім'ї. Але з іншої сторони, визначення, хто належить до родини, теж може бути спірним в окремих випадках.

Важливою зміною є те, що з 1 вересня 2023 року застосовуються майнові критерії, і деяким людям допомогу зупинять.

Також, як попереджає Тетяна Дурнєва, можуть бути проблеми з верифікацією. Наприклад, якщо людина повернулась до України, але це у системі незафіксовано, то  їй припиняють виплати. Подібні ситуації вже відбувалися після 2014 року при перетині лінії зіткнення на Донбасі. В такому випадку людина має надати документи, які підтверждують її повернення. 

Тетяна Дурнєва наголошує, що, згідно з новим порядком, виплати призначаються на півроку. Лише в деяких випадках (зокрема, якщо низький дохід на родину) загальний строк виплати допомоги може бути 12 місяців максимум.

У зв'язку з новим порядком призначення допомоги переселенцям, очікується збільшення звернень громадян щодо правомірності відмови у допомозі. За її словами, вже є дзвінки на "гарячі лінії" громадських організацій, але більш масово люди почнуть звертатися вже  трошки пізніше, коли органами соцзахисту буде враховано майнові критерії і перебування за кордоном.

Детально про те, що зміниться у призначенні виплат переселенцям, можна подивитися у інфографіці, яку розробив  Громадський холдинг "ГРУПА ВПЛИВУ" у партнерстві з іншими правозахисними організаціями.

Як повідомлялося, в Україні змінили правила отримання грошової допомоги для переселенців.

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті