Хід у відповідь. США перестають обмінюватися з росією даними про ядерні сили

Білий дім 28 березня заявив, що США перестають обмінюватися з росією даними про ядерні сили, як це регулярно відбувалося протягом кількох років на підставі договору СНО-3. Про це повідомляє "Голос Америки".

За словами представника Ради національної безпеки, цей захід – відповідь США на рішення Москви призупинити участь у договорі. Він також сказав, що «відповідно до міжнародного права, США мають право реагувати на порушення росією договору СНО-3 і приймають пропорційні та оборотні контрзаходи, щоб спонукати росію повернутися до виконання своїх зобов'язань».

«Оскільки заявлене Росією призупинення дії нового договору СНО є юридично недійсним, США згідно із законом дозволено не оновлювати наші дані раз на два роки, у відповідь на порушення з боку Росії», - додав представник Білого дому.

У повідомленні нагадується, що 21 лютого 2023 року путін заявив, що росія припиняє свою участь у договорі СНО-3, який обмежує розгорнуті стратегічні ядерні арсенали обох сторін. При цьому путін стверджував, що росія не виходить із договору повністю.

Підписаний у лютому 2011 року, продовжений на початку 2021 року і який закінчується в 2026 році, договір СНО-3 обмежує кількість стратегічних ядерних боєголовок, які можуть розгорнути обидві країни, та встановлює механізми перевірки за дотриманням договору. У рамках цього договору США та РФ обмінюються даними про стан своїх ядерних стратегічних сил.

Згідно з останнім обміном даними від 1 вересня 2020 року, РФ заявила про 1447 розгорнутих стратегічних боєголовок.

І США, і РФ виконали центральні обмеження щодо стратегічних ядерних озброєнь, встановлені договором СНО-3, до 5 лютого 2018 року, і з того часу їх ядерні запаси залишаються на встановленому рівні або нижче.

Статті

Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Всі статті