Екс-посол України у США заявив, що Орбан "кинув" путіна

Український дипломат, колишній надзвичайний і повноважний посол України у США Валерій Чалий заявив, що рем'єр-міністр УГорщини Віктор Орбан фактично "кинув" російського диктатора путіна, і за це треба дякувати канцлеру Німеччині Шольцу і президенту Макрону. Про це він розповів у ефірі "Еспрессо".

"Щодо ухвалення лідерами ЄС рішення про початок перемовин з Україною - це дуже хороше і вчасне політичне рішення. Я вітаю в першу чергу європейців, що вони знайшли в собі сили подивитись стратегічно. Не часто Європа дивиться стратегічно. Зараз вони зіграли правильно і прийняли політичне рішення про початок переговорів з Україною. Це, по-перше, сигнал у Кремль і Путіну. Ви пам'ятаєте, що він шантажував і Україну, і ЄС до 14-го року саме євроінтеграцію. І це стало причиною Євромайдану, саме зупинка євроінтеграції. Тобто це хороший політичний сигнал", - зауважив дипломат.

На його думку, другий момент - це чіткий план реформ для України. Можна тепер насправді забути про всякі стратегії, новації на сім років, про розвиток економіки на 10 років - все тепер буде розвиватись у переговорному процесі з ЄС. І це незалежно вже від української влади. Це буде процес, де український народ не дасть звернути. І кожний наступний український президент буде підлаштовуватись до програми реформ під ці вимоги. Тобто це хороша річ.

"Третє, що дуже важливо, вони знайшли спосіб обійти блокування з боку окремої країни, а конкретно Орбана. Я думаю, що Орбан, фактично отримавши те, що вимагав, витиснув з Євросоюзу 10 млрд євро, а це я вам скажу перший такий транш у 10 мільярдів поки що заблокований, а там взагалі програма на 30 млрд. Угорщина отримує більше з Брюсселя на 4,5 млрд кожного року. І Орбан кинув Путіна, насправді в цій ситуації він кинув Путіна, це перемога і дякувати треба канцлеру Німеччині Шольцу і президенту Макрону, в першу чергу цим двом лідерам. І це хороший знак, значить Німеччина і Франція бачать український розвиток, що Україна буде частиною європейського простору. Тому, я скоріше всього негативно відповідаю на цю історію, бо Орбан її зіпсував. Те, що вони хотіли так зіграти та заблокувати повністю в Штатах, заблокувати в Європі, однак це ще гра не закінчилась, бо якраз політичний радник Орбана сказав, що вони далі будуть фінансово блокувати. Тобто це така політична гра", - резюмував Валерій Чалий.

Нагадаємо, президент Франції Еммануель Макрон звинуватив Орбана, що той тримає Європу в заручниках. 

Як повідомлялося, канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Україна неодмінно отримає 50 млрд євро, з Орбаном чи без.

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті