Економіка росії через війну втратить 190 млрд доларів ВВП до 2026 року - Bloomberg

Росія через вторгнення в Україну втратить 190 мільярдів доларів ВВП до 2026 року. Про це 17 лютого повідомляє Bloomberg.

"Економіка, яку Путін колись хотів зробити однією з п'яти найбільших у світі, може втратити 190 мільярдів доларів валового внутрішнього продукту до 2026 року порівняно з довоєнною траєкторією, що приблизно еквівалентно всьому річному ВВП таких країн, як Угорщина чи Кувейт", - повідомили журналісти.

У виданні зазначили, що росія змогла уникнути економічного краху після початку війни, проте це лише "перший акт повільно тліючої кризи", яка буде розігруватися найближчими роками. Так, до 2026 року економіка РФ втратить 8% порівняно з тим, що було б, якби путін не наказав нападати на Україну в лютому 2022 року.

"Ефект санкцій пролонгований. І процес санкцій не завершено. Вводяться все нові й нові", - сказав Олег В'югін, колишній високопосадовець центрального банку та Міністерства фінансів.

Тим не менш, росіянам вдалося уникнути економічної кризи, попри запровадження "безпрецедентних санкцій". Зокрема, путіну допомогла потреба США та їхніх союзників у збереженні доступу до енергії. У результаті РФ заробляла достатньо продажу нафти, використовуючи попит із боку Індії та Китаю.

Країни, на частку яких припадає понад 30% світового ВВП, підтримували торговельні зв'язки та утримувалися від засудження вторгнення, що дозволило росії відновити ланцюжки поставок та боротися з економічною ізоляцією. За даними Bloomberg Economics, не менш важливими для стримування збитків були екстрені заходи, які запобігли фінансовому краху.

Водночас до кінця 2022 року економіка росії зафіксувала скорочення третього кварталу поспіль. Причому зниження посилилося минулого кварталу і може стати ще гіршим на початку цього року.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що війна путіна проти України обходиться росії втратою європейського енергоринку.

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті