Війна путіна проти України обходиться росії втратою европейського енергетичного ринку - Bloomberg

Росія майже 50 років будувала свій енергетичний ринок в Європі, який диктатор путін знищив менш ніж за 50 тижнів. Знайти заміну буде практично неможливо. Про це повідомляє Bloomberg, - пише РБК-Україна.

Як зазначає Bloomberg, війна путіна в Україні коштувала росії європейського енергетичного ринку.

"Якого б зближення Москва та Європа не досягли врешті-решт, росіяни будуть підраховувати ціну війни протягом наступних поколінь", - підкреслив Bloomberg.

І хоча росія, за даними агентства, знайшла альтернативні ринки для своєї сирої нафти, здебільшого в Індії, перехід на продаж продуктів нафтопереробки та, можливо, природного газу займе роки та коштуватиме величезних витрат.

"Це якщо взагалі можливо створити ринки, коли світ відмовляється від викопного палива", - відзначає агентство.

Bloomberg нагадує, що коли російські війська вторглися в Україну 24 лютого, європейські споживачі енергії злякалися. Ринок, який поглинав майже 2,5 млн барелів нафти на день плюс ще 1 млн барелів нафтопродуктів і 155 млрд кубометрів природного газу на рік, майже зник. Потоки сирої нафти скоротилися до 5 грудня, коли набула чинності заборона Євросоюзу на морський імпорт російської сирої нафти. Єдиним ринком залишилася Болгарія, яка дістала тимчасову преференцію.

За даними експертів видання, європейський ринок природного газу для росії також було втрачено.

"Величезна мережа газових родовищ і трубопроводів вартістю сотні мільярдів доларів з моменту, коли перший газ перетнув кордон Австрії в 1968 році, фактично була "викинута" на смітник", - наголошує Bloomberg.

Як розповідає видання, величезні трубопроводи довжиною в тисячі кілометрів з’єднували газові родовища, спочатку в Сибіру, а згодом на пів острові Ямал, із покупцями в Європі. У 2017 році було підраховано, що тільки на Ямалі в розробку газових запасів було інвестовано 100 млрд доларів. Очікувалося, що до 2025 року ця цифра подвоїться. Значна частина цих інвестицій тепер виглядає зайвою.

Газопровід "Сила Сибіру", за інформацією Bloomberg, транспортує паливо до Китаю. Але цей газ надходить із нових родовищ на південь від родовищ Ямалу. Російський державний газовий гігант ПАТ "Газпром" оцінив офіційну вартість цього газопроводу та родовищ супутнього газу в 55 млрд доларів.

"Незалежна оцінка, на думку експертів, показала майже вдвічі більшу цифру - інвестиція, як вони стверджують, ніколи не принесе прибутку", - підкреслило агентство.

Крім того, невідомо, скільки ще російського газу купуватиме Китай. Хоча його енергетичні потреби величезні, він, за словами експертів ринку, остерігатиметься повторення помилок, яких зробили деякі європейські країни, ставши занадто залежними від Москви.

Росія, як передбачає Bloomberg, прагнула б забезпечувати Індію, ще одну швидко зростаючу країну з величезними потребами в енергії.

"Але транспортувати природний газ до Індії буде навіть складніше, ніж доставити його до Китаю. Маршрут мав би перетинати найвищі гори світу або проходити через Афганістан і Пакистан. Будь-який маршрут перетинатиме кілька інших країн, що зробить будівництво та експлуатацію дорожчими, ніж сполучення між двома державами зі спільними кордонами", - зауважує видання.

Статті

Країна
29.03.2024
10:18

У Криму стає страшно: зростає популярність страхування від БПЛА

...Ці виплати ніхто не побачить, тому що немає законодавчої бази: якщо вони страхують від терористичного акту, то має бути рішення про порушення кримінальної справи за відповідною статтею тощо. Все інше – гарні слова та обіцянки, якими годуватимуть.
Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Всі статті