Більшість біженців, які "рятуються" від війни в Польщі, приїхали з безпечних областей Західної України - дослідження 

Більшість біженців, які "рятуються" від війни в Польщі, приїхали з безпечних областей Західної України. Про це свідчать дані опитування, яке провів аналітичний центр міжнародного агентства з працевлаштування Gremi Personal

У сукупності шукачі тимчасового притулку з Хмельницької, Івано-Франківської, Львівської, Волинської та Рівненської областей становлять 30% українців, які в'їхали до Польщі.

З реально охоплених війною регіонів України лідером є Дніпропетровська область - 9,82%. Представники Харківської та Житомирської областей представлені в Польщі 5,29 відсотками. З Донецької області кількість біженців становить лише 2,77%, а з Луганської - трохи більше 1%.

Дослідження проводилося методом анкетного опитування, участь у якому взяли 1399 осіб.

Аналітики звертають увагу на зміну структури розподілу областей на початку повномасштабної війни і через майже два роки. Так, навесні 2022 року найбільше українців приїхало до Польщі з областей, які перебувають поблизу бойових дій. А взимку 2023 - 2024 року в Польщі серед опитаних переважна більшість трудових мігрантів, які використовують можливість виїжджати на заробітки в статусі біженців від війни.

Польський уряд відреагував на цю тенденцію і змінив правила захисту для українських біженців. Зокрема, було зафіксовано численні випадки, коли "біженці" виїжджають в Україну у відпустку або на свята, що свідчить про відсутність для них реальної небезпеки. Із жовтня 2024 року статус біженця для громадян України скасовуватиметься після їхнього виїзду з Польщі навіть на короткі терміни.

"Зміни дуже потрібні. Міжнародна фінансова допомога від держави має надаватися тільки хворим, залежним та інвалідам, переважно зі Східної України", - коментує анонсовані владою Польщі директорка Фонду Олени Гроховської Анета Жоховська.

Статті

Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Всі статті