«Відвертість Залужного викликала вибух люті у Зеленського». Російські ЗМІ про Україну

РосЗМІ вже не перший тиждень продовжують мусувати тему взаємовідносин президента України Володимира Зеленського, Головкома ЗСУ Валерія Залужного, начальника ГУР Кирила Буданова та інших високих чиновників, переконуючи російського обивателя, що Залужний «оголосив війну» Зеленському, а Буданов щонайменше - «провалив мобілізацію». Ну, а на фронті в України все погано, а в Росії - навпаки: її герої продовжують наступати і наступати. Мабуть, погані справи у кремлівської пропаганди, якщо вона ходить по всьому обридлому колу...

«Хід у відповідь»

Кремлівська «Комсомольская правда» переказує історію з виявленим прослуховуванням у Залужного, цитує його коментар із цього приводу і запевняє, що «Зеленському стало погано після виступу Залужного».

Те що це, м'яко кажучи, неправда, газету, природно, анітрохи не турбує. Навпаки, спритно маніпулюючи словами Головкома ЗСУ, «КП» заявляє, що Залужний розцінив виявлене прослуховування «не як спосіб тиску, а як війну». «Щоправда, не став уточнювати, хто саме воює проти нього в такий спосіб, але було зрозуміло, що він має на увазі зовсім не російських військових», - невимушено спотворює сказане Залужним путінська «Комсомолка».

«Втім, на цьому він зупинятися не став, а піддав критиці раніше ухвалені та ще не ухвалені, але вже анонсовані рішення Офісу президента України», - продовжує легко брехати «КП», перекручуючи слова Залужного. Мовляв, закидами президента в тому, що той звільнив воєнкомів, які «були професіонали», Залужний «буквально прицвяхав Зеленського за те рішення, пояснивши водночас непрофесійність нинішніх воєнкоматчиків».

Далі - взагалі анекдот. Цитата Залужного про плани ЗСУ на 2024 рік насправді починається словами «Це війна, я не можу говорити, що я планую...». Але «Комсомолка» (о жах!) за путінськими кримінальними законами не має права саме тут вживати слово «війна». Але замість того, щоб просто переказати слова Залужного, газета в лоб тупо спотворює цитату: «Це гарячий військовий конфлікт, я не можу говорити, що я планую...».

Але ось біда - підступний Залужний у короткому коментарі говорить слово «війна» двічі(!): «Інакше це буде шоу, а не війна...». Однак і це не лякає кремлівську газету - вона знову сміливо замінює «війну»: «Інакше це буде шоу, а не протистояння...».

Здобувши перемогу у війні з «війною», «КП» квапиться запевнити, що «відвертість Залужного, за свідченнями різних джерел, хоча минуло лише кілька годин, уже викликала вибух люті в Зеленського».

«Виходить, що головком знову «опустив» президента в очах громадськості, тим паче, що народ порівняв стриманий тон і акуратність у поводженні зі словами головкому з істеричною розв'язністю клерків Офісу президента, і, самі розумієте, на чию користь за підсумком зіграло це порівняння», - переконує своїх читачів «КП».

Газета підхоплює слова з коментаря Офісу Президента України про те, що прослуховування в кабінеті Залужного виявилося «застарілим пристроєм, який використовували українські служби ще за часів Януковича». 

«Який, однак, витівник цей Янукович... З яким бажанням на нього всі стали в Києві валити. Нещодавно ось мер української столиці Віталій «златоуст» Кличко теж сказав, що метро в Києві попливло в прямому сенсі цього слова, і кіоски почали просідати над метротонелем, тому що погано будували за радянських часів і за часів Януковича», - із задоволенням кепкує «КП».

«Загалом, навіть якщо історія зі знайденим і знешкодженим «жучком» згасне найближчим тижнем, це зовсім не означає, що ніби учасники процесу її одразу ж забудуть. Вона ще спливе, коли знадобиться тому чи іншому гравцеві. А поки що... Залужний зробив хід у відповідь, і всі погляди знову кинулися на Зеленського і Єрмака», - підсумовує кремлівська газета.

«Хитрий і підступний»

Газета «Аргументы и факты» несподівано побачила в словах Кирила Буданова про «провал» української мобілізації якийсь підступний задум.

«На думку київського режиму, для «перемоги» ЗСУ необхідно мобілізувати понад мільйон осіб, яких у реальності в Україні важко знайти, навіть за примусових «зборів» військкоматами на рекрутинг. За словами начальника головного управління розвідки (ГУР) українського міноборони Буданова, «у нас немає стільки людей». З одного боку, це констатація реального факту, з іншого - «камінчик» у город президента Зеленського, який свято вірить, що всі його нинішні співгромадяни є «щирими українцями» і готові померти за ідеї цього свого жлобства», - їдко пише «АиФ».

І з отрутою додає: «Ан ні, як кажуть в Україні, дурнів нема. Йти вмирати в окопи охочих уже мало і серед найбільш «свідомих» і «упоротих нациків». Скакати вони ще готові, але тільки не на передовій. Там зараз переважно перестиглий контингент мужичків у віці 50+, молодняк після шкільної парти, та жінки, яких активно кличуть до лав захисниць незалежної».

«АиФ», однак, закликає росіян бути пильними, бо Буданов «хитрий і підступний»: «Назвати пораженськими настроями висловлювання генерала Буданова щодо вмотивованості українців іти вмирати за незалежність незрозуміло кого і незрозуміло від кого, не можна. Це хитрий і підступний ворог, який ненавидить Росію і плете їй численні підступи, зокрема у вчиненні диверсій на російській території».

«З чого раптом він заговорив про низький ККД (коефіцієнт корисної дії) з мобілізацією, не зовсім зрозуміло з огляду на його посаду головного українського військового розвідника і потенційного диверсанта зі своїми підлеглими, - застерігає «АіФ». - Де Буданов і де мобілізація ЗСУ? Явно не його компетенція, але ось свої «п'ять гривень» не забув вставити, показавши, що українська армія залишилася без резервів!».

Для викриття «хитрого і підступного» Буданова «АиФ» закликала такого собі «військового експерта» Владислава Шуригіна.

Той, звісно, достеменно знає, «чому саме зараз військові, а начальник ГУР Буданов із цієї частини українського істеблішменту, який формує свідомість громадян саме з військової та дуже важливої для України складової, порушують таке болюче для українського президента Зеленського питання про неможливість комплектування армії».

«Це не розписка у власному безсиллі, ЗСУ, незважаючи на величезні втрати, ще зберігають боєздатність і навіть втративши здатність до наступів ще можуть організувати якусь подобу оборони. Тут вбачається відвертий докір до президента Зеленського, який направив війська в наступ без узгодження зі своїми генералами», - запевняє Шуригін.

«Спочатку головком ЗСУ Залужний побічно звинуватив головнокомандувача Зеленського в некомпетентності, йому вторив і головком сухопутних військ ЗСУ Сирський, тепер у цьому списку «змовників» опинився і глава військової розвідки Буданов», - відверто спотворює ситуацію «військовий експерт».

«Вони поки не вийшли на «барикади», але всіляко «шпигують» Зеленського, показуючи його промахи і відверті прорахунки. Вони його не скинуть, а видавлять із влади. За однієї лише умови - якщо на це буде дана згода Вашингтона. І тут зрив мобілізації в Україні є лише додатковим приводом показати Заходу, що ставки програні», - безумовно впевнений Шуригін.

«До якихось кращих часів у віддаленому майбутньому...»

Офіційний рупор уряду РФ - «Российская газета» - вирішила зазирнути в чужу кишеню і прикинути «витрати Євросоюзу в разі приєднання України».

«Оцінки суми, в яку обійдеться інтеграція України в ЄС, сильно різняться. При тому що тільки мінімальна ціна відновлення зруйнованої економіки була раніше цього року визначена в 411 млрд дол., і вона явно не остаточна. Є оцінки й під трильйон доларів. Внутрішня записка Євроради, що нещодавно просочилася в пресу, визначала ціну інтеграції України в 186 млрд євро за сім років. А в разі приєднання ще й Молдови та Грузії, плюс шести балканських країн цей «чек» подорожчає ще на 74 млрд євро. Скинутися в загальний бюджет доведеться всім нинішнім 27 членам», - міркує «РГ», природно, замовчуючи, з яких таких причин Україна має «зруйновану економіку».

«Основні витрати на Україну припадуть якраз на сільськогосподарську частину (на субсидії фермерам) - не менше 96,5 млрд євро за сім років. За такого розкладу, втім, тільки одна країна з-поміж нинішніх членів ЄС, а саме Іспанія, перетворилася б із нетто-одержувача на нетто-платника до бюджету ЄС. Країни Центральної та Східної Європи за цією лінією не постраждали б особливо. Однак вони можуть позбутися допомоги за іншою лінією, а саме за програмою вирівнювання доходів. І в разі приймання до ЄС бідної України, та ще й небагатих балканських країн, нинішні одержувачі субсидій «на вирівнювання» - такі, як Кіпр, Мальта, Литва, Словенія, Чехія та Естонія - такого права вже позбудуться», - звісно, з песимізмом, пише «РГ».

І з калькулятором у руках продовжує нарікати: «Прийняття України до Союзу з її аграрними угіддями розміром з Італію і часткою зайнятих у сільському господарстві в 14% змусить ЄС перелопатити витрати саме за рахунок усіх інших аграріїв Союзу. Те ж саме стосується вирівнювання доходів... Згідно з нормами ЄС, якби Україна долучилася до альянсу, то, наприклад, за стандартами 2021-2027 року за програмою «економічного вирівнювання» вона була рекордсменом-одержувачем, претендуючи за сім років на понад 77 млрд євро, які нині отримує Польща (її населення суттєво більше, ніж у Болгарії, а ВВП за ПКС теж нижчий за середньоєвропейський). Навряд чи Варшава була б у захваті від таких перспектив, оскільки їй грошей дісталося б уже менше».

«Крім суто фінансових питань на повний зріст постає і питання організаційне. Поведінка тієї ж Угорщини з питання допомоги Україні, яка намагається торгуватися щоразу з приводу чергового пакету антиросійських санкцій, змусила «грандів» Європи заговорити про те, що в нинішньому вигляді ЄС, в основі механізму ухвалення рішень якого лежить консенсус усіх 27 членів, стає непрацездатним. А якщо до нього приєднаються ще й Балканські країни, Молдова, Грузія та Україна, то й зовсім настане колапс. При тому що, скажімо, Україна, у разі вступу, стала б п'ятою за розмірами населення (якщо судити за «довоєнними цифрами») в ЄС. З нею не можна було б не рахуватися, якщо спиратися на ті ж декларовані ЄС демократичні принципи», - повчає «Российская газета».

«Поки що лідери ЄС, рухомі насамперед політичними мотивами, говорять про незмінність курсу на інтеграцію України. Однак, коли - поки що, щоправда, незрозуміло, в який саме спосіб - військовий конфлікт в Україні закінчиться, то на перший план вийдуть уже інші проблеми, які можуть посилити спокусу низки країн ЄС не чіпати нічого, залишивши все як є до якихось кращих часів у віддаленому майбутньому», - явно сподівається газета російського уряду.

«Продаж у рабство і на органи»

Ще одне офіційне російське видання - «Парламентская газета» - гучно повідомляє, що «в російській парламентській комісії підготували доповідь про злочини Києва проти неповнолітніх». І тепер «в ООН дізнаються, що відбувається з дітьми в Україні».

«У червні 2024 року оприлюднять доповідь про факти злочинів проти дітей, яку складе парламентська комісія з розслідування злочинних дій проти неповнолітніх з боку київського режиму. Проєкт документа вже готовий. Також парламентарії написали звернення до ООН і міжнародних парламентів. У них ідеться про те, що робить Росія, щоб врятувати дітей, які зараз перебувають у зоні СВО», - пафосно і суворо пише «ПГ».

«Київська влада не тільки потурає злочинам проти дітей, а й сама їх скоює... Усі попередні заяви комісії повністю підтвердилися. Сенаторське розслідування виявило численні порушення міжнародних документів про захист дітей. У списку - вивезення дітей за кордон без згоди батьків, продаж їх у рабство і на органи, заборона говорити рідною мовою, обмежений доступ до медичної допомоги», - викриває «ПГ», забувши чомусь згадати традиційне «розп'яття хлопчиків».

Але і це ще не все. «Також порушуються принципи недискримінації дітей, їхні права на захист від насильства, на максимальне виживання і розвиток, на свободу вираження поглядів і віросповідання та врахування найкращих інтересів дитини... Зафіксовано незліченні випадки посягань з боку української влади на права дітей: убивства, порушення права на медичну допомогу та освіту, права на виховання в рідній сім'ї», - ллють тонни сліз російські депутати.

А ось ще: «Віце-спікер Держдуми Ганна Кузнєцова стверджує, що в Україні створили систему вербування неповнолітніх у злочинних цілях, наприклад, для здійснення терактів. Школярам, за її словами, можуть пропонувати гроші, маніпулювати, пообіцявши нібито відпустити з полону близьку людину. Також вона пригадала, що в Україні законодавчо збиралися легалізувати марихуану...».

Нарешті, своє слово сказав російським депутатам і міністр охорони здоров'я Михайло Мурашко: «До того, як Донецька і Луганська народні республіки, а також Запорізька і Херсонська області увійшли до складу Росії, якість надання медичної допомоги дітям там була на низькому рівні. Лікарі обстежили 338 тисяч дітей у нових регіонах і виявилося, що майже в половини з них діагнози встановили вперше в житті...».

Та хто ж сумнівається-то! Ось тільки ціни на яйця в Росії уряд знизить, і відразу займеться порятунком українських дітей...

Огляд підготував Михайло Карпенко, «ОстроВ»

Статті

Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Всі статті