В "Укренерго" спрогнозували обмеження електроенергії практично на все літо

Обмеження енергопостачання населенню і промисловості, що розпочалися нещодавно внаслідок обстрілу російськими окупантами енергосистеми в березні-травні, можуть тривати все літо з покращенням на початку осені і триватимуть взимку,. Про це заявив радник прем'єр-міністра України, член наглядової ради НЕК "Укренерго" Юрій Бойко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"На все літо потрібно налаштуватися, що ми житимемо в умовах на кшталт тих, які почалися добу тому", - сказав Бойко. 

При цьому він зазначив, що через низку чинників певне поліпшення ситуації, за його прогнозом, очікується в серпні-вересні.

"Це вихід з активної фази ремонтів атомної генерації. Плюс усе ще буде велика кількість сонячної генерації, яка на сьогоднішній день вже не обмежується, а повністю всередині системи споживається і її навіть не вистачає. Все ще буде тепло, але не спекотно, тому не буде додаткового навантаження (через кондиціонери - ЕР). Тому серпень-вересень буде бездефіцитним або майже бездефіцитним", - прогнозує радник прем'єра.

Він також додав, що відключення могли б початися пізніше, якби травень не був таким холодним.

Водночас Бойко наголосив, що взимку також доведеться обмежувати електроспоживання, бо дефіцит електроенергії буде навіть за теплої зими, оскільки, за його словами, шансів на відновлення в повному обсязі генерації, зруйнованої російськими агресорами, немає.

"Зима буде, я б сказав, невідворотно важкою... Інша справа - розмір цих обмежень. До зими можна значно знизити розміри втраченої потужності, яка зараз оцінюється Міненерго у 8 ГВт, але точно не в рази", - зазначив він.

За його словами, забезпечення електрикою залежатиме, зокрема, і від темпів відновлення постачання обладнання, і від рівня захисту об'єктів.

Водночас, він звернув увагу, що мережеві обмеження, через які набагато раніше почали діяти графіки відключень на Харківщині, вже знято, також за три тижні заплановано зняти їх у Кривому Розі. Але, за словами Бойка, вже з іншої причини - через дефіцит е/е там будуть обмеження на рівні з усією Україною.

Як повідомлялося, аварійні та погодинні відключення світла введені по всій Україні для усіх споживачів

Статті

Країна
30.05.2024
09:14

“Поміняти парадигму”. Військовослужбовці розповідають про свій досвід лікування після поранень в Україні

Долю кожного пораненого вирішує, таким чином, військовий лікар, відповідальний за скерування. Деяким щастить потрапити у потрібне місце. Віктору Комарницькому не пощастило.
Луганськ
29.05.2024
10:47

 Безсоромниця. Луганський щоденник

Є ті, хто примудряється заочно оформляти українські пенсії та заново перераховувати російські за 6000 рублів незалежно від результату. На попит знайдеться пропозиція.
Світ
28.05.2024
08:27

«Якщо Путін захоче повернути Януковича на царство, все можливо». Російські ЗМІ про Україну

Усім відомо, що термін його легітимності як президента не закінчився, а був перерваний державним переворотом в Україні. Появу Януковича в розпал переговорів Путіна і Лукашенка не змогли проігнорувати навіть українські політики, які почали просто...
Всі статті