Податкова реформа: пити та курити стане дуже дорого

Ініціативи президентського офісу щодо зміни оподаткування в Україні можуть значно покращити здоров'я громадян, які мають шкідливі звички. А величезній кількості жителів прикордонних районів у західних областях доведеться шукати собі нові види діяльності.

Компенсатора знайдено

Раніше " ОстроВ " розповідав про ініціативу низки високопосадовців: провести податкову реформу в Україні, не чекаючи завершення війни.

Головний ідеолог майбутніх новацій Ростислав Шурма, який займається блоком економічної політики в президентському офісі, озвучив деякі деталі на прес-конференції наприкінці січня.

Безумовно, новації сподобаються не кожному. Але треба розуміти, що немає рішень, зручних всім без винятку.

Отже, як зазначалося, суть реформи полягає у зниженні податкового тиску на громадян та бізнес із боку держави.

Для населення це означає, що за тієї ж зарплати, як і раніше, у людини залишатиметься більше грошей, ніж зараз. Власне, для бізнесу це означає те саме.

Остаточні цифри будуть уже у сесійній залі Верховної Ради перед голосуванням за відповідний пакет законопроектів. Наразі, попередньо, пропонується зменшити ставку податку на додану вартість з нинішніх 20% до 10%.

Податку з доходів фізосіб – з 18% до 10% і з прибутку –  з 18% до 10%. Податок на прибуток сплачують олігархи та підприємці, ПДВ (фактично) та ППФО – прості громадяни.

Ця ініціатива – не просто широкий жест доброї волі з боку держави. Очевидно, що високий рівень оподаткування гальмує розвиток економіки.

Після його зниження бізнес отримує фінансові ресурси для інвестицій у розвиток. У населення підвищується купівельна спроможність. Іншими словами, підприємці зможуть виготовити більше товарів найкращої якості, а громадяни зможуть купити більше цих товарів. Звичайно, держава від цього тільки виграє. І в результаті збере навіть більше податків до бюджету за нижчих ставок.

Але, ясна річ, це станеться не відразу. Потрібен певний час, перехідний період. Протягом якого бізнес та населення звикнуть до нових умов та накопичать необхідну суму для підвищених витрат.

Ось чому проти цієї реформи виступає Міжнародний валютний фонд, основний кредитор уряду України. У МВФ побоюються, що зниження бюджетних надходжень через зменшення ставки основних податків не дозволить владі справно платити за взятими позиками.

Такої ж думки й у Нацбанку. Там попереджають: якщо не компенсувати зниження ПДВ, ППФО та податку на прибуток якимись іншими надходженнями – доведеться знову включати "друкарський верстат" для покриття дефіциту держбюджету. І цим розганяти гіперінфляцію.

Зрозуміло, що автори реформи теж не хочуть такого сценарію. Тому пропонують компенсувати тимчасове зниження бюджетних прибутків за рахунок підвищення акцизного збору.

Акциз – це спеціальний податок, який сплачують виробники горілки, коньяку та інших спиртних напоїв. А також цигарок. Також акциз стягується з виробників та продавців автомобільного палива.

Звичайно, вони закладають величину акцизу у вартість своїх товарів. Тож фактичним платником цього збору є не компанії – учасники ринку, а курці, автовласники та усі прості громадяни, які дозволяють собі випивку (хто іноді, а хто й регулярно).

Плати карткою

Насправді акцизи в Україні піднімаються із завидною регулярністю. Наприклад, середня ставка тютюнового акцизу за 2008-2015 роки. зросла у 14 разів. За рахунок цього надходження до держбюджету збільшилися з 3,5 млрд до 22 млрд грн. на рік.

Але до останнього часу в Мінфіні намагалися застосовувати щадний підхід, наскільки це можливо.

Не те щоб там сильно турбувалися про особисті доходи курців, автовласників та всіх інших громадян (за винятком переконаних непитущів). Ні. Головним чином, причина у лобістських зусиллях алкогольних та тютюнових виробників, а також власників великих автозаправних мереж.

Вони чудово розуміють: підвищення акцизу означає підвищення кінцевої ціни їхнього товару. Якщо ця ціна стане надто високою – продажі впадуть. А отже, і їхні особисті прибутки теж відчутно зменшаться.

Ну і звичайно, високі ціни на продукцію легальних виробників – благодатний ґрунт для нелегалів. Які акцизи не платять. Отже, можуть запропонувати покупцеві свій товар за нижчою ціною. Що знову ж таки веде до зменшення "білих" продажів.

Ці тези підкріплюються даними неурядової організації Kantar Ukraine, яка займається системними дослідженнями тютюнового ринку.

Так, 2021 р. сигаретний акциз зріс відразу на 20%. Але при цьому надходження від нього до держбюджету зменшилися до 51,3 млрд грн. проти  54,5 млрд. грн.  у 2020 р. Це не означає, що українці почали масово кидати палити. Просто частина раніше "білої" тютюнової торгівлі пішла у "тінь".

У 2022 р. тютюновий акциз зріс ще на 20%, до 26,14 грн/пачка. Наведена нижче інфографіка показує чітку залежність між різким підвищенням акцизного збору та зростанням "тіньового" обсягу тютюнової торгівлі.

Аналогічна картина з алкогольним та паливним акцизом. Попри це автори податкової реформи пропонують підняти його ще більше.

Варто зазначити, що зобов'язання офіційного Києва підвищити той самий тютюновий акциз до мінімального європейського рівня закладено в угоді про асоціацію з ЄС, підписану 2014 року.

Там не вказується конкретний термін, коли саме це має бути зроблено. Раніше у Мінфіні України орієнтувалися на 2024 р., зараз перенесли його на 2025 р.

Мінімальна ставка тютюнового акцизу в ЄС – €1,8 пачка. Зараз в Україні за комерційним обмінним курсом діє ставка €0,65 пачка. Тобто, тільки в рамках асоціації з ЄС тютюновий акциз в Україні буде збільшено втричі.

Але ще раз: зобов'язання України передбачають підвищення ставки до мінімального європейського рівня . Автори податкової реформи хочуть піти ще далі.

За словами Р.Шурми , "ставки оподаткування шкідливого споживання, наприклад, тютюн, алкоголь та викопне паливо - планується підвести до середньоєвропейських рівнів ". Це означає, що й вартість цигарок в Україні наблизиться до середньоєвропейської .

Згідно з експертними даними, ціна цигаркової пачки у Франції стартує від €6,75, у Німеччині - €5,34, Австрії - €4,48, Іспанії - €4,44, Чехії - €2,95, Болгарії - €2, 42. Взявши найдорожчий та найдешевший варіант, французький та болгарський, отримаємо середнє значення €4,58. Це приблизно відповідає австрійському рівню. Переведемо його в гривню за поточним комерційним обмінним курсом: 184 грн./пачка.

І якщо навіть у розвинених країнах ЄС з високим рівнем життя куріння вважається досить дорогим задоволенням, то в Україні, та ще й за умов тотального зубожіння населення через війну – цигарки можна буде сміливо заносити до категорії товарів розкоші, поряд із "ювеліркою" .

Можна з упевненістю припускати, що за таких цін на цигарки палити доведеться кидати дуже багатьом. Але як бути з "тіньовим" ринком, для якого високі "білі" ціни - ідеальні умови?

Р.Шурма планує у рамках податкової реформи перевести всю алкогольну та тютюнову продукцію з паперового на електронний акциз.

" На пачку цигарок або пляшку алкоголю наноситься унікальний QR-код, який дозволить споживачеві відстежувати, де продукцію було вироблено, де зберігалося тощо. Натомість традиційні акцизні марки, які клеяться на упаковку, можна підробити або передрукувати", - пояснює він.

Також передбачається "переведення розрахунків за підакцизні товари виключно у безготівковий формат, тобто в оплату (банківською – авт.) карткою" .

Заступник глави президентського офісу посилається на успішний досвід паливного ринку. На початку рашистського вторгнення. Тоді АЗС перевели водіїв на оплату карткою або через програми у мобільному телефоні через брак пального.

"За кілька тижнів всі адаптувалися, що дозволило повністю обілити оборот палива. І те саме, я впевнений, станеться з тютюном та алкоголем", - наголошує Р.Шурма .

Отже, якщо прогнози та розрахунки авторів податкової реформи виявляться вірними, вартість цигарок в Україні зрівняється з європейською.

Це зробить невигідною тютюнову контрабанду з України до країн ЄС, яка вже багато років процвітає в західних регіонах. І яка вже багато років виставляє офіційний Київ у невигідному світлі перед офіційним Брюсселем.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті