Майно Донбасу Росії роздаватиме російський глава "уряду ДНР". Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу всіма силами намагалися показати, як місцеві колаборанти, "обрані" на різні посади, від "голів республік" до "мерів" окупованих міст, дбали про благо народу, який, до речі, їх не вибирав, та обіцяли кари небесні своїм підлеглим, які допустили затримки із запуском тепла у житлові будинки, зрив будівельних робіт в аварійних багатоповерхівках тощо. Виходило (і у "голів", і у пропагандистів) не дуже. Осінь з усіма комунальними проблемами, що з неї випливають, показала, що російські чиновники, яких із Кремля надіслали наглядати за місцевими "князьками", плювати хотіли на їхні мудрі вказівки.

Театр маріонеток

Насамперед, читаємо ми між рядків у публікаціях окупованого Донбасу, залежність "ДНР" і "ЛНР" від Москви проявилася в тому, що "глави республік" нібито в рамках російського законодавства віддали Кремлю "у федеральну власність" майно, яке, до речі, і їм-то не належить. Що саме, наприклад, Пушилін із "панського плеча" віддав Росії, не повідомляють, але жителям "ДНР" розповіли, що "рішення про передачу майна регіону у федеральну... власність ухвалює Уряд". Тобто, багатства Донбасу роздаватиме "уряд", який очолює російський функціонер Євген Солнцев, і майже половина якого складається із зібраних по всіх околицях РФ російських чиновників! Читачам і глядачам запропонували на віру прийняти запевнення, що цими повноваженнями кремлівських мародерів наділив особисто Денис Пушилін.

Саме такий порядок старшинства в "новому улусі російського ханства" намагалися продемонструвати місцеві журналісти, які висвітлювали процес запуску котелень і початок опалювального сезону. Нібито "глава ДНР" викликав собі на килим уже згаданого "главу уряду", дорікнув йому, що "жителі республіки побоюються, що ще багато аварійних ділянок теплотрас і система центрального теплопостачання не готові до роботи".

"Мені доповідають про готовність до опалювального сезону, і торік також називали чудові відсотки готовності, але тільки їх ніхто не відчув - такого бути не повинно!", - вдав Пушилін, що він тут головний. Він велів Солнцеву, який, зі свого боку, вдавав, що "слухає і кориться", "докладніше роз'яснити населенню нюанси початку опалювального сезону в ДНР".

Роз'яснення дійсно надійшли. Їх дав "перший заступник глави уряду, теж російський тимчасовик Андрій Чертков. Виглядали вони досить знущально. "У нас запуск котелень не є пуском тепла - це наша внутрішня інформація. Насправді, пуск тепла і особливо завершення запуску тепла закінчується тоді, коли тепло з'являється у всіх квартирах", - розкрив він "військову таємницю".  За словами Черткова, тепло люди відчують, "після того, як наші сантехніки, слюсарі керуючих компаній вийдуть у наші будинки, у квартири і будуть зганяти повітря, розганяти тепло по всіх квартирах".

"Тому, якщо ми з вами чуємо, що ми запустили котельні, це не означає, що тепло пішло в наші домівки", - закликав він не особливо вірити публікаціям у ЗМІ про готовність до опалювального сезону.

Але, мабуть, наочніше за все безпорадність колабораціоністської влади "республік" у спілкуванні з російськими "шефами" продемонстрував "мер" окупованого Маріуполя Олег Моргун. Йдеться про хоча б мінімальну підготовку зруйнованих російською агресією багатоповерхових будинків до зими - закриття теплового контуру та ремонт покрівлі. Виявилося, що численні будівельники з усіх регіонів Росії елементарно не встигають виконати всі необхідні роботи, тому деякі об'єкти вони просто відмовилися відновлювати.

Упродовж минулого тижня голова окупаційної адміністрації Маріуполя вдавав титанічну боротьбу з "дезертирами будівельного фронту". 

"Зустрівся з мешканцями 11 багатоквартирних будинків, де є скарги на підрядників... Претензії людей різні, але причини - спільні: недостатньо високі темпи відновлення та відсутність у мешканців інформації про терміни закінчення робіт", - написав "мер" на початку тижня.

"Роз'яснив мешканцям обов'язки підрядників: закрити тепловий контур, відновити інженерні мережі та місця загального користування. Будівельники гарантують закриття теплового контуру до холодів", - пообіцяв він городянам, які замерзають.

Але, як з'ясувалося, підрядники Моргуна не почули, тож замість обіцяного тепла він у наступному своєму дописі визнав, що зрив відновлювальних робіт викликає в нього "серйозну занепокоєність".

Для вирішення цього питання окупаційна влада організувала "виїзди на проблемні багатоквартирні будинки".  "Мер" "заспокоїв їхніх жителів", мовляв, "на рівні Штабу з відновлення Маріуполя ухвалюємо рішення про відповідальність недбайливих підрядників за невиконання або несвоєчасне виконання робіт". Він також повідомив, що має намір поскаржитися на російських будівельників російському "прем'єр-міністру ДНР": "Попросимо Голову Уряду Республіки посприяти активізації робіт на проблемних БКБ".

Довгий час залишалося загадкою питання, скільки ж багатоповерхівок у Маріуполі досі катастрофічно не готові до зими. У ЗМІ миготіла інформація про те, що "градоначальник" особисто зустрівся з мешканцями 11 таких будинків, виїжджав "на 15 адрес у різних районах міста". Але дійсність виявилася набагато сумнішою. Наприкінці тижня Моргун зізнався, що ні скарги "прем'єр-міністру ДНР", ні відвідування не готових до дощової осені та холодної зими будинків не принесли бажаних результатів. Тому він заявив, що вкотре винесе "на Штаб питання щодо багатоквартирних будинків, де наразі розкрито покрівлі. Там або ще не повністю відновлені конструктиви, або недобросовісні підрядники затягнули роботи із закриття теплового контуру". Мабуть, образившись на російських "шефів", голова окупаційної адміністрації зізнався, що таких багатоповерхівок у місті 156!  

І, щоб хоч якось підсолодити гірку пігулку, він повідомив журналістам, що підрядники все ж пообіцяли йому, "що закриють тепловий контур до настання календарної зими". Тобто, до 1 грудня...

На момент написання цього огляду нічна температура в приморському місті опускається до 10-12 градусів. У четвер обіцяють її подальше зниження і дощ.

Статті

Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Всі статті