«Київ посилає нашій країні виразний сигнал». Російські ЗМІ про Україну

На сторінках урядової "Российской газеты" такий собі Олексій Леонков, він же - "військовий експерт" і редактор журналу "Арсенал Отечества", - пишномовно міркує, що "Армагеддон у Києва ще попереду". "Зараз триває дуже високоточна робота. Тобто ми серед житлових кварталів, у промзонах, вибираємо точкові цілі і їх знищуємо. Це можуть бути виробничі цехи, готелі, в яких розміщуються найманці...", - повчає "військовий експерт". Про те, як днями в Покровському районі Донецької області російська "високоточна робота" вбила п'ятьох дітей, Леонков, звісно, ніколи й нікому не розповість...

«Це ще не кінець світу, це невелика розминка»

Читачам "Российской газеты" Леонков повідомляє, що "Міністерство оборони Росії з 30 грудня до 5 січня завдало близько 50 групових і одного масованого удару високоточною зброєю і безпілотниками по військовій інфраструктурі на території України".

"Цілями стали центри ухвалення рішень, підприємства військово-промислового комплексу, аеродроми, арсенали і паливні бази", - запевняє "експерт", не забуваючи згадати, що "після вдалого прильоту нашого безпілотника або ракети повністю згорів меморіальний музей одного із засновників українського нацизму Романа Шухевича". Те, що музей не є "військовою інфраструктурою", Леонкова вже не хвилює.

"Цілями цих ударів стали військові та промислові об'єкти, зокрема в Києві та Харкові, а також системи протиповітряної оборони, - продовжує хвалитися кремлівський "експерт". - Настільки масованих повітряних атак останнім часом наша армія не завдавала. Аналізуючи характер і щільність цих атак, можна говорити про те, що російська армія змінила тактику ударів, зробивши акцент на ураженні об'єктів української військової промисловості, складів із боєприпасами, місць дислокації військових... Робота високоточною зброєю серйозно змінилася, а це свідчить про те, що у нас зросла якість розвідки. Крім того, зменшився час на ухвалення рішення про нанесення ударів".

"Експерт" повчає, що "зараз для України відсутність військової допомоги стала дуже чутливим моментом".

"Їм припинили фінансування, вони вже другий місяць сидять без грошей, без якоїсь суттєвої підтримки. Снаряди їм поки що доставляють, але техніки немає. Причому ніякої. Тому вони зараз організовують ремонтні майстерні, де відновлюють підбиту техніку. Коли ми виявляємо такі цехи, то ми їх знищуємо", - розповідає Леонков.

"Підсумок для київської хунти плачевний. Наші "Кинджали" та "Іскандери", крім промислових об'єктів, прилетіли і по західних системах ППО. Знищено комплекси Patriot, кілька німецьких комплексів IRIS-T. Знищено склади, де зберігалися ракети до американських засобів ППО. Крім того, за допомогою повітряних ударів операції по недорогих безпілотниках "Герань" випускалися дорогі західні ракети. Цими ударами ми також розвіяли міф про невразливість Києва для наших ракет. Українська влада з піною біля рота кілька місяців доводила своїм жителям і західним інвесторам, що Київ непробивний. Що в столиці України можна сміливо організовувати виробництво тих самих німецьких танків і бронетранспортерів. Зараз усі ці мрії розбилися об сувору реальність", - хвалиться і хвалиться кремлівський "експерт".

"Київські політики порівняли те, що сталося в столиці України, з Армагеддоном. Але, це для них ще не кінець світу, а поки що невелика розминка. Демонстрація наших сил і можливостей. Навколо Києва створювалася ілюзія безпеки. Показувалося, що в місті ще працюють підприємства, перебуває президент Зеленський, весь уряд, Верховна Рада. Тепер вони зрозуміли, що в будь-який момент по найвищих центрах ухвалення рішень може бути завдано комбінованого удару, і ніхто від нього захистити не зможе", - помпезно підсумовує "військовий експерт". І так він "перемагає" вже два роки...

«Наблизимося до досягнення переможного результату»

Ще один кремлівський "експерт", але рангом явно солідніший - аж цілий "проректор Дипакадемії МЗС РФ" Олег Карпович - на сторінках газети "Известия" розповів про те, "чому київському режиму доводиться переходити нові "червоні лінії" і чого чекати від Росії".

Карпович пускає крокодилячі сльози і обурюється: "Кривавий акт тероризму в Бєлгороді, організований українським режимом, не може не викликати найсильніших емоцій. Завдаючи невибіркового удару касетними боєприпасами по мирному місту, вбиваючи невинних дітей напередодні Нового року, Київ посилає нашій країні виразний сигнал. Незважаючи на вкрай слабкі позиції на лінії фронту і провал контрнаступу, що обернувся ганьбою міжнародного масштабу, Незалежна планує й надалі, приносячи в жертву не тільки своїх громадян, а й пересічних росіян, чіплятися за можливість отримувати західну допомогу".

Проректор дипакадемії впевнений: "Тут є і цинічний, прагматичний розрахунок - проєкт "Зеленський" сьогодні тримається на плаву винятково за рахунок здатності перерозподіляти американсько-європейські транші, перекладаючи частину коштів у кишеню локальних олігархів і не даючи зомбованому русофобською пропагандою населенню остаточно скотитися в злидні. Варто зовнішнім джерелам фінансування вичерпатися, як дні цих авантюристів і злочинців і в політиці, і, ймовірно, на волі, будуть полічені".

"Здавалося б, Захід повинен остудити запал своїх підопічних - зрештою, в умовах зростаючих суперечностей у Європі та конфронтації, що сягнула піку в американському конгресі з українського питання, США і ЄС зацікавлені в тому, щоб кампанію гібридної війни проти Москви, що застопорилася, на цьому напрямі було призупинено. Але не все так просто. Останніми днями в західній пресі почали синхронно з'являтися натяки на те, що Україні настав час оголосити про досягнення якихось стратегічних цілей - простіше кажучи, проголосити перемогу, зробивши гарну міну за поганої гри. Інша річ, що для адміністрації Байдена й уряду британських консерваторів, які стояли біля витоків кризи і вклали в неї весь свій політичний капітал, у розвитку подій є й істотний електоральний вимір. Напередодні виборів в обох країнах виборці зададуться логічним питанням - а чи варта була гра свічок? На що були витрачені сотні мільярдів, відправлені в топку українського конфлікту? Щоб заглушити ці критичні голоси, київським підопічним Лондона і Вашингтона доводиться демонструвати своїм господарям готовність переходити нові "червоні лінії", - "викриває" Карпович.

І суворо вказує: "Зрозуміло, російське керівництво прекрасно розуміє, з чим зіткнулося на нинішньому етапі конфлікту. Саме тому Москва буде послідовно прагнути до досягнення цілей спеціальної військової операції, адже лише в цьому разі екзистенціальна загроза для нашої держави, яка походить від екстремістів, що захопили владу в Україні, буде ліквідована. Тільки вирішення відповідних завдань може лежати в основі змістовних переговорів щодо врегулювання кризи. І можна не сумніватися - у 2024 році ми максимально наблизимося до досягнення переможного результату".

Про те, чому "переможного результату" в Україні Кремль не досяг ні у 2022-му, ні у 2023-му роках, Карпович промовчав.

«Ну, і заодно "множить на нуль»

Ще один доблесний кремлівський вояка з Україною - газета "Московский комсомолец" - стверджує, що "за новорічні свята Росія неабияк "демілітаризувала" Україну".

"Новорічні свята не стали приводом для канікул у справі "демілітаризації" України. Повітряна тривога в Незалежній лунає щодня... Напевно, свята могли бути спокійнішими, якби Україна не вирішила відзначити прийдешній рік ударами по Криму, Бєлгороду і Донецьку. Після цього російські ПКС почали методично "вибивати" всі "точки", які можуть нести загрозу. А це місця зберігання ракет в Україні, місця базування літаків, які можуть нести ці ракети. А головне - цехи і підприємства, де ці боєприпаси можуть вироблятися", - переказує кремлівські методички "МК".

І розлого перераховує "знищені київські цілі" з явною упевненістю, що ніхто з читачів перевірити це ніяк не зможе: "Масований удар по Києву, нанесений в останні дні року, що минає, став найефективнішим. Як не приховувала українська влада наслідки "прильотів", а шила в мішку не сховаєш. Тим паче, коли самі жителі Києва, які майже відвикли від повітряної тривоги, почали викладати в мережу фотографії влучень - незважаючи на сувору заборону влади. Із цих повідомлень швидко склався "пазл" - вельми сумний для ВПК України. Найбільш постраждалим за святковий тиждень виявився Подільський район у Києві, де зосереджено близько 50 виробничих підприємств, зокрема - оборонного комплексу. Уже підтверджено руйнування цехів заводу "Артем" Укроборонпрому, де раніше випускали 152-мм снаряди, а після 2022 року розпочався випуск 155-мм снарядів натовського зразка. Була там і лінія з виробництва корпусів для реактивних артилерійських снарядів калібром 300 мм для РСЗВ "Вільха". Разом із заводом накрило "Кинджалом" КБ "Луч", яке займалося розробкою і модернізацією ракет. 2 січня російські ракети вивели з ладу в Києві завод "Маяк", де було налагоджено виробництво боєприпасів для безпілотників. Заодно накрили і приватне підприємство з виробництва БПЛА, про що повідомив депутат Верховної Ради Ігор Луценко. Під ударом опинився завод із виробництва мікросхем "Квазар" і підприємство "Радіовимірювач", що спеціалізувалося на виробництві авіаційної апаратури і функціональної мікроелектроніки. Особливим "привітом" українській владі пролунав вибух у цехах компанії М-Тас, що займається виробництвом військового одягу, аксесуарів, взуття і тактичного спорядження. Футболки та джемпери цієї фірми так любив одягати на урочисті прийоми президент Зеленський".

"Знищених" у Києві цілей "Московскому комсомольцу" явно мало і він щедро додає: "Зрозуміло, що не тільки Київ, який вважав себе невразливим завдяки зосередженню навколо міста іноземних систем ППО, опинився під ударом. Завод "Південмаш" у Дніпропетровську, бронетанковий завод у Харкові та військові склади в Балаклії, склад безпілотників у селі Колодязне Харківської області, військові летовища в Миргороді та в Кривому Розі, сховища пального поблизу Одеси та Миколаєва - повідомлення про удари йдуть щодня. А ще командні пункти і розташування ЗСУ...".

"Якщо подивитися уважніше, то ПКС Росії зараз "зачищає" плацдарми, звідки виходить безпосередня загроза для південних і прикордонних російських регіонів, а також для Криму. Ну і заодно "множить на нуль" можливості українського ВПК", - переможно підсумовує "МК". Загалом, не війна, а суцільне задоволення.

«Нічого подібного вже не виходить»

Ну, і ще одна кремлівська улюблениця - газета "Комсомольская правда" - підхоплює ту саму пісню - "Київ чекає безрадісне майбутнє без західних грошей".

Газета взяла інтерв'ю у такого собі "політолога, члена правління Російської асоціації політологічної науки" Володимира Шаповалова, який точно знає: "безрадісне майбутнє" чекає на Україну і без західних грошей, і з ними.

"Оскільки ні вести масштабні військові дії, ні ефективно підтримувати на плаву українську економіку, що руйнується, без дуже серйозних західних вливань київському режиму неможливо в принципі", - пояснює свою глибоку думку "член правління".

"Початок січня 2024-го в цій ситуації не обіцяє Києву жодного просвіту в плані отримання великих коштів від Заходу. Тому ми спостерігаємо такі різноспрямовані та безладні заяви (і про "допомогу", і про "перемовини") з боку і українського президента, і міністра закордонних справ, і інших політиків самостійної, які намагаються хоч якось натиснути на Захід або розжалобити його. Але ми бачимо, що нічого подібного вже не виходить - так, як це було рік-півтора тому. А коли робляться заяви, пов'язані з тим, що Україна і без західних грошей може щось собі дозволити, зокрема й самостійну позицію з відкиданням переговорів, - це безглуздо, це не відповідає дійсності", - гаряче переконує Шаповалов.

"...Тільки Вашингтон вирішує. Але їм зараз не до Києва. У Штатах розгортається маховик політичної кризи, пов'язаної з майбутніми виборами. Ми бачимо, що зараз більшості американських політиків особливо діла немає до України. Так, підтримувати цей фронт боротьби проти Росії Захід, звичайно, буде. Але я говорю про те, що зараз ми спостерігаємо кризовий період у підтримці України. А ті непослідовні, часто істеричні заяви, які роблять українські політики - зайві свідчення такої кризи", - наполягає Шаповалов.

Він погоджується, що "є ймовірність, що США постараються перерозподілити тяготи підтримки України з Америки на Європу, їм це може вдасться".

"Але з урахуванням того, що для Штатів склався такий складний передвиборчий період, навіть такі зовнішньополітичні рішення, як жорсткий тиск на Європу, - їх складно буде здійснити адміністрації Байдена в умовах політичної кризи в США. Ну, а ймовірність того, що Євросоюз зможе стовідсотково або хоча б адекватно замінити Штати - вона нульова. Про ті 200 млрд. доларів, які були виділені Україні Заходом у 2022-2023 роках, Зеленському можна забути", - запевняє кремлівський "політолог".

Він твердо переконаний, що "ЄС не витримає такого тягаря".

"Ми бачимо: до мінімуму знизився рівень підтримки чинних урядів у всіх провідних країнах Євросоюзу. Програє вибори чинна влада в Нідерландах, у Словаччині, у Польщі. Наближаються вибори депутатів Європарламенту - теж непроста ситуація для Євросоюзу. Тому американські плани щодо "втягування Києва в ЄС" буде складно реалізувати - навіть за всієї залежності Євросоюзу від Вашингтона", - переконано підсумовує Шаповалов, мабуть, вважаючи, що Євросоюз чекає останнього слова саме від нього.

Огляд підготував Михайло Карпенко, "ОстроВ"

Статті

Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Всі статті