Зеленський та Сунак підписали договір про безпеку, який діятиме до вступу України в НАТО

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр Британії Ріші Сунак підписали двосторонню безпекову угоду. Про це повідомляє "ЄП".

Документ, що має назву "Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною і Сполученим королівством Великої Британії та Північної Ірландії" підписали лідери двох країн після переговорів у Маріїнському палаці в Києві.

Цей договір став першим у сфері безпекових угод на виконання домовленостй, узгоджених під час Вільнюського саміту НАТО між Україною, членами Групи семи та державами, що до них приєдналися.

Безпекові зобов’язання Великої Британії за цим документом діятимуть до вступу України в НАТО, повідомив після підписання президент Зеленський.

"Якби такі гарантії були досягнуті у 1991 році, зокрема з Британією, то війна б не почалася", – переконаний він.

Ріші Сунак зі свого боку наголосив, що це "перше з безпекових запевнень, які підписує Україна". Британський прем’єр наголосив, що Британія першою надавала Україні також летальну зброю, танки, далекобійні ракети тощо.

Лідери також повідомили, що в угоді прописаний термін її дії – десять років з можливістю продовження. Однак у разі вступу України в НАТО до закінчення терміну дія безпекових зобов'язань завершиться і буде інкорпорована в систему НАТО.

Раніше повідомлялось, що британський премʼєр Сунак сьогодні відвідає Київ й оголосить про новий пакет військової допомоги Україні. Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що його країна передасть Україні найбільшу в історії партію дронів.

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті