В "Укренерго" заявили про "запас міцності" для роботи в умовах значного зниження температури

Енергосистема України продемонструвала певний запас міцності для проходження знижених температур і працює стабільно, проте економія електроенергії наразі для уникнення відключень надалі залишається важливою. Про це заявив голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький в ефірі національного телемарафону 8 січня.

"Сьогоднішній день ми проходимо навіть без аварійної допомоги, яку час від часу запитуємо, щоб забалансувати енергосистему. Навіть за таких низьких температур ми справляємося власними силами, тому певний запас міцності все-таки є, але він не такий великий, як хотілося б, тому ми продовжуємо закликати наших громадян дбайливо споживати електроенергію наступні кілька днів, щоб не допустити відключень", - сказав Кудрицький. 

Водночас він зазначив, що на відміну від грудня, коли "Укренерго" кілька разів просила аварійну допомогу в сусідніх країн для збалансування попиту та пропозиції, хоча він був теплішим за січень, "нині у роботі більше теплової генерації, яка працює на вугіллі або газі, і також більш активно залучаються ГЕС".

"Ці два види генерації ситуацію наразі балансують. Але ресурс тих самих гідростанцій не можна використовувати в інтенсивних режимах довго, їх вистачає, як правило, на кілька днів, тому ми до цього ресурсу ставимося дбайливо. І тому, чим більше ми заощадимо електрики, тим краще ми зможемо пройти період похолодань", - пояснив голова "Укренерго".

Він зазначив, що економія е/е населенням має певний позитивний вплив на енергосистему.

"Ефект від економії ми оцінюємо в 1-2 до 3 стандартних енергоблоків теплової генерації. Це 200-400 МВт. Це доволі суттєво для нас, тому що дефіцит, про який ми інколи говоримо, якраз і становлять кілька сотень МВт, тому без економії було б важче", - наголосив Кудрицький.

Він також додав, що "Укренерго" повністю забезпечена ремонтними бригадами, яких у неї біля 100 і до яких входять 1 500 мотивованих працівників компанії, "готових відновлювати енергопостачання настільки швидко, наскільки це можливо".

Нагадаємо, раніше в "Укренерго" зафіксували дуже стрімке зростання споживання і закликали до економного споживання електроенергії.  

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті